Mainos
Mainos

Kymmenys kansasta omistaa lähes puolet Suomen varallisuudesta

Suomalaisten varallisuuserot ovat kasvaneet kahdessakymmenessä vuodessa. Köyhin puolisko väestöstä omistaa vain 6,7 prosenttia kaikesta varallisuudesta.

Tilastokeskus selvitti suomalaiskotitalouksien varallisuutta vuonna 2013. Rikkaimman kymmenyksen osuus Suomen nettovarallisuudesta on kasvanut vuodesta 1994 kuusi prosenttiyksikköä, noussen yli 45 prosentin. Muiden kymmenysten osuus kokonaisvarallisuudesta laski. Nettovarallisuus tarkoittaa varallisuutta, josta on vähennetty velat.

Kaikkien varallisuusryhmien varallisuus on kasvanut, mutta kokonaisuudessaan varallisuus jakautuu yhä epätasaisemmin. Köyhimmän kymmenyksen ja rikkaimman kymmenyksen keskivarallisuuden välinen ero oli 659 596 euroa. Varakkaimpia olivat tilastollisesti 65–74-vuotiaat.

Köyhimmän kymmenyksen velat ovat varoja suuremmat


Varallisuus jakautuu epätasaisesti myös rikkaimman kymmenyksen sisällä. Kymmenyksen nettovarallisuuden mediaani eli keskimmäinen arvo on 655 092 euroa, mutta keskiarvo 883 666 euroa. Tämä tarkoittaa, että ryhmän sisällä on huippurikkaita, jotka nostavat ryhmän keskiarvoa. Muissa kymmenyksissä mediaanin ja keskiarvon erot eivät olleet yhtä merkittäviä.

Köyhimmän kymmenyksen varallisuuden painavat alas velat. Köyhimmän kymmenyksen keskivarallisuus on -4504 euroa, mikä tarkoittaa, että velat ylittävät varat.

Köyhimpään kymmenykseen kuuluvista kotitalouksista 89 prosentilla oli velkaa vuonna 2013 ja heistä lähes kaikilla velan suhde varallisuuteen oli yli 75 prosenttia. Joka toisella köyhimmän kymmenyksen velallisista velan määrä ylitti varallisuuden määrän kaksi ja puoli kertaisesti.

Äänestys

Pitäisikö varallisuuseroja yrittää tasata kiivaammin?

Kyllä

Ei

Pitäisikö varallisuuseroja yrittää tasata kiivaammin?

Kyllä 67%

Ei 33%

67%
33%
ääniä 3639 kpl

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot