Mainos
Mainos

Kyrö: Hiihdon doping oli systemaattista

Hiihdon entinen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö vahvistaa MTV:n uutisille, että hiihdon entinen lajipäällikkö Pekka Vähäsöyrinki toi hänelle kasvuhormonia ja epo-hormonia säilytettäväksi kymmenen vuotta sitten, kun STT uutisoi Hiihtoliiton doping-salailusta.

Kyrö kertoi illalla kertoneensa poliisin kuulemistilaisuudessa kuukaisi sitten, että Vähäsöyrinki toi hänen kotiinsa vuoden 1998 alussa kymmenen ampullia venäläistä epo-jäljitelmää ja kymmenen ampullia kasvuhormonia.

Kyrön mukaan hän säilytti aineita jääkaapissaan, jossa myös muu perhe näki ne. Kyrön mukaan tapaus oli yksittäinen.

Hiihtoliiton silloinen lajipäällikkö on kieltänyt liitolla olleen järjestelmällistä doping-ohjelmaa. MTV:n uutiset ei tavoittanut lukuisista yrityksistä huolimatta Vähäsöyrinkiä.

Kyrö ilmoitti MTV:lle kertoneensa samassa kuulemistilaisuudessa myös verenluovutusoperaatiosta, joka tehtiin Trondheimin MM-hiihtojen yhteydessä 1997.

Hän ei halua ennakoida, johtaako keskusrikospoliisin lisätutkinta suomalaisen hiihdon dopinghistorian uudelleenkirjoittamiseen. Kyrön mukaan on kuitenkin päivänselvää, että suomalaisessa hiihdossa oli systemaattinen dopingkulttuuri 1990-luvulla.

Kyrö perustaa näkemyksensä siihen, mitä on itse kokenut ja havainnoinut sekä prosessiin joka alkoi Suomen Tietotoimiston alkuvuonna 1998 kirjoittamasta dopinguutisesta. Uutisessa väitettiin Hiihtoliiton olleen kiinnostunut kasvuhormonista ja yhden hiihtäjän hankkineen kasvuhormonia vuonna 1996.

Kyrö oli STT:n dopinguutisen aikaan Hiihtoliiton naisten valmentaja (1995-98). Hän ei omien sanojensa mukaan ollut silloin dopingissa mukana, kuten eivät sen ajan naishiihtäjätkään.

Yhteinen rikos takaa hiljaisuuden

Kyrö kuvaa olleensa ensimmäisinä valmennusvuosinaan ulkopuolinen, mutta tulleensa vedetyksi mukaan sisäpiiriin STT:n dopingjutun jälkeen.

- Pekka Vähäsöyrinki toi minulle kotiin säilytettäväksi kasvuhormonia ja venäläistä epo-hormonia. Siinä ilmeisesti käytettiin vanhaa taktiikkaa, että yhteinen rikos on paras takuu siitä, että pysyn hiljaa, Kyrö kertoi.

Myös Nelonen on uutisoinut tänä keväänä, että Hiihtoliitto siirsi dopingaineita vuonna 1998 STT:n julkaiseman dopingjutun jälkeen. Nelonen ei ole paljastanut lähteitään.

Kyrö sanoi valinneensa silloin puolensa, koska otti aineet vastaan. Toisena vaihtoehtona olisi ollut irtisanoutuminen. Kuvio on Kyrön mukaan kirkastunut hänelle jälkikäteen.

- Tulin omalla päävalmentajakaudellani (1998-2001) STT:n jutun käräjäoikeus- ja hovioikeusvaiheessa entistä varmemmaksi ja varmemmaksi siitä, että tausta ei ole ollut kunnossa.

-Kun itse samojen urheilijoiden kanssa tekee itse samoja asioita, Kyrö jatkoi ja viittasi maastohiihdon A-maajoukkueen, sen valmennusjohdon ja siihen liittyvien ihmisten toimintatapaan.

Lausuntoa voi pitää epäsuorana tunnustuksena siitä, että kiellettyjen aineiden käyttö hiihdossa jatkui vuosituhannen taitteessa. Lahdessa 2001 kuusi suomalaista jäi kiinni Hemohes-plasmanlaajentajien käytöstä, vaikka Kyrön mukaan liiton johtotasolta oli selvitetty, ettei ainetta testata Lahdessa.

"Piirainen oli komppanian päällikkö"

Kyrö pitää selvänä, että Hiihtoliitossa oli dopinghierarkia asioiden hoitamisessa. Hän kuvaa nykyistä toimitusjohtajaa Jari Piiraista komppanian päälliköksi, Vähäsöyrinkiä vääpeliksi, ja "sitten oli meitä alokkaita ja alikersantteja". Everstit ja kenraalit olivat Kyrön mukaan vielä erikseen, mutta heitä hän ei pysty nimeämään.

- Aika vaikea sieltä alavasemmalta päin on olla varma kuin siihen ydinjoukkoon asti, Kyrö muotoilee.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme