Mainos
Mainos

Kysely: Apteekkien lääkevaihto sujuu hyvin

Apteekin asiakkaat suhtautuvat pääsääntöisesti erittäin myönteisesti huhtikuun alusta alkaneeseen lääkevaihtoon ja haluavat säästää omissa ja yhteiskunnan lääkemenoissa, käy ilmi Yliopiston Apteekin toimipisteissä tehdyistä tutkimuksista.

Kahdessa kyselyssä yli 90 prosenttia vastanneista oli sitä mieltä, että lääkkeen voi vaihtaa edullisempaan valmisteeseen, jos sellainen on tarjolla. Asiakkaat haluavat, että apteekissa heitä autetaan valitsemaan edullisempaa vaihtoehto.

- Apteekin asiakkaat ovat olleet pääsääntöisesti tyytyväisiä vaihdettuihin edullisempiin lääkkeisiin. Tyytymättömyyttä ovat lähinnä aiheuttaneet käytännön ongelmat, kuten esimerkiksi jakouurteen puuttuminen edullisemmasta lääkkeestä, kertoo Yliopiston Apteekin asiakaspalvelupäällikkö proviisori Taina Poikonen.

Osa asiakkaista on kokenut, että edullisempi lääke aiheuttaa sivuvaikutuksia tai se ei tehoa kuten aikaisempi lääke. Ensimmäinen kysely tehtiin kaksi viikkoa ennen lääkevaihdon eli geneerisen substituution alkua ja toinen viisi kuukautta sen jälkeen. Edelliseen vastasi lähes 400 reseptilääkettä ostanutta asiakasta, jälkimmäiseen noin 350.

Lääkkeiden saatavuudessa puutteita

Myös Kuopion yliopiston sosiaalifarmasian laitoksen tekemissä tutkimuksissa päädyttiin siihen, että nyt puoli vuotta käytännössä ollut lääkevaihto on lähtenyt sujumaan apteekeissa hyvin.

- Eniten ongelmia on ollut valmisteiden saatavuudessa. Asiakkaat pitivät lääkevaihtoa hyvänä asiana, arvioi professori Riitta Ahonen kaksivuotisen tutkimuksen ensimmäisen osatutkimuksen tuloksia.

Lääkevaihdosta on sovittu yleisemmin yhteisiä menettelytapoja apteekkien, kotisairaanhoidon, lääkäreiden ja terveyskeskusten välillä. Ennen lääkevaihdon alkua valtaosa eli 70 prosenttia apteekkilaisista oli sitä mieltä, että lääkevaihto tulee muuttamaan heidän työnkuvaansa. Negatiivisimmin lääkevaihtoon suhtautuivat etukäteen apteekkarit, joista 26 prosenttia ei pitänyt geneeristä substituutiota lainkaan sopivana keinona hillitä lääkekustannuksia.

Lääkevaihdon alettua apteekkien tilannetta selvitettiin kyselynä apteekkiharjoittelussa keväällä olleille farmasian oppilaille (yht. 179 oppilasta). Farmasian oppilaiden mielestä lääkevaihdon alkaminen oli tuonut apteekin toimintatapoihin joitakin muutoksia, mutta kokonaisuutena lääkevaihto oli lähtenyt sujuvasti käyntiin. Suurin osa eli 92 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että lääkevaihto on hieman pitkittänyt yksittäistä asiakastapahtumaa. Hintaeron ja säästön laskeminen sekä asiakkaan vakuuttelu valmisteen vastaavuudesta ovat yleisemmät tapahtumaa pitkittävät syyt.

Lääkkeiden saatavuudessa tukkuliikkeestä on ollut ongelmia, sillä 46 prosenttia vastaajista ilmoitti, että saatavuusongelmia on ollut päivittäin tai lähes päivittäin. Lääkevaihtotutkimuksia esiteltiin viikonvaihteessa Farmasian päivillä Helsingissä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme