Mainos

Kysely: Ehdokkaat tukevat opintotuen sitomista indeksiin

Valtaosa eduskuntavaaliehdokkaista tukee opintotuen sitomista indeksiin, kertoo tuore opiskelijajärjestön kysely. Puhelinkyselyyn vastasi yli 1 400 ehdokasta eli yli 80 prosenttia kaikista ehdokkaista. Kyselyn toteuttivat SAMOK eli Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto ja Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL.

Kyselyn mukaan 94 prosenttia ehdokkaista haluaa sitoa opintotuen indeksiin jo ensi vuoden alusta. SYLin puheenjohtaja Katri Korolainen-Virkajärvi on tuloksesta iloisesti yllättynyt, vaikka viesti on aiemminkin ollut positiivinen.

- Moni kyselyyn vastannut pahoitteli kovasti sitä, ettei indeksikorotusta viime vuonna tehty. Olemme sitä mieltä, että tämä asia on saatava hallitusohjelmaan ja voimaan ensi vuoden alusta. 1.1. 2012 on meille tärkeä päivämäärä ja teemme valtavasti töitä, että asia on tuolloin kunnossa, Korolainen-Virkajärvi sanoo.

Opintotuen sitominen indeksiin on opiskelijajärjestöjen mukaan välttämätöntä, jotta opintotuki ei jää jälkeen yleisestä kustannuskehityksestä.

- Tämä olisi nimenomaan pitkäaikainen ratkaisu, sillä muuten opintotuen suuruus joudutaan tarkastamaan muutaman vuoden välein, vaikka tasokorotuksia tehtäisiinkin. Lisäksi tämä uudistus koskisi kaikkia opiskelijoita, eli puhutaan 800 000 ihmisestä, muistuttaa Korolainen-Virkajärvi.

Vasemmisto innokkain, kokoomus nihkein

Vaikka kaikkien puolueiden enemmistö on uudistuksen kannalla, on eri puolueiden välillä kuitenkin hieman eroa. Vahvimmin opintotuen sitomista indeksiin ajaa vasemmistoliitto, jonka ehdokkaista 100 prosenttia kannattaa uudistusta. Nihkein on kokoomus, jonka ehdokkaista ajatuksen takana on 83 prosenttia.

- Näillä lupauksilla voimme uskoa siihen, että opintotuki sidotaan indeksiin heti ensi vuoden alusta. Tämä tulos ei jätä puolueille eikä ehdokkaille varaa venkoiluun, opiskelijat on huomioitava seuraavassa hallitusohjelmassa, Korolainen-Virkajärvi toteaa.

Vaikka indeksikorotus on opiskelijajärjestöille nyt tärkein vaatimus, jää opintotukeen muutakin korjattavaa.

- Toinen iso asia on opintotuen huoltajakorotus. Tutkimusten mukaan lainanotto kasvaa ja opiskeluaika pitenee, kun opiskelijaperheisiin syntyy lapsi. Se ei voi olla järkevää, kun samaan aikaan ollaan huolissaan ensisynnyttäjien keski-iän noususta.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot