Mainos
Mainos

Kysely: Ehdokkaiden välinen ero kaventunut

Presidentinvaalien toisesta kierroksesta on tulossa äärimmäisen tiukka. Tuoreen kannatusmittauksen mukaan Tarja Halonen johtaa Sauli Niinistöä enää prosentein 53 - 47. Kannastaan epävarmojen äänioikeutettujen osuus on suuri. Myös Turun Sanomien Varsinais-Suomessa teettämä ovensuukysely kertoo, että ehdokkaat ovat lähes tasavahvoja.

Kokoomuksen presidenttiehdokas Sauli Niinistö on kirinyt kiinni SDP:n ja vasemmistoliiton ehdokkaan Tarja Halosen johtoa. Helsingin Sanomien Suomen Gallupilla teettämän mielipidemittauksen mukaan Halosta äänestäisi nyt 53 prosenttia ja Niinistöä 47 prosenttia kansalaisista.

Tämän viikon maanantaina ja tiistaina tehdyn tutkimuksen virhemarginaali on vähän yli kolme prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan.

Vaaleihin liittyy runsaasti epävarmuutta, sillä lähes joka viides vastaajista ei osannut tai halunnut kertoa mielipidettään.

Tutkimuksesta selviää myös, että enemmistö keskustan kannattajista olisi alkuviikosta äänestänyt Niinistöä.

Ovensuukysely Varsinais-Suomessa: Ehdokkaat lähes tasavahvoja

Toiselle kierrokselle presidentinvaaleissa selvinneet Tarja Halonen ja Sauli Niinistö ovat olleet myös Varsinais-Suomessa lähes yhtä suosittuja ennakkoäänestyksen ensimmäisenä päivänä. Turun Sanomien toteuttamassa ovensuukyselyssä 53 prosenttia asettui Halosen ja 47 prosenttia Niinistön taakse.

Kysely tehtiin viidessä ennakkoäänestyspaikassa, joissa tiedusteltiin äänestyspäätöstä tuhannelta ennakkoäänestäjältä. Heistä 61 prosenttia kertoi, kumpaa ehdokasta oli tukenut.

Päätöksensä paljastaneista 611 ennakkoäänestäjästä piirsi lippuunsa saman numeron kuin ensimmäisellä kierroksella. Halonen oli suositumpi Turussa, Uudessakaupungissa ja Salossa. Niinistö oli kyselyn mukaan ykkönen Loimaalla ja Naantalissa.

Kampanjapäälliköt kommentoivat tuloksia tuoreeltaan

Vasemmiston ehdokkaan Tarja Halosen kampanjapäällikkö Markku J. Jääskeläinen ei yllättynyt Helsingin Sanomien kyselyn tuloksista. Jääskeläisen mukaan presidenttiehdokkaiden kannatuseron pienentyminen oli odotettavissa.

- Lukemat olivat odotetut. Halonen on edelleenkin johdossa, ja se on tietysti hyvä lähtökohta.

Jääskeläinen pani merkille myös sen, että kyselyssä lähes viidennes ei osannut tai halunnut sanoa kantaansa. Hän arvioi tämän hyödyttävän Halosta.

- Luulen, että keskustan kentässä ne ihmiset, jotka ovat alttiimpia puoluejohdon vaikutukselle, ovat siirtymänsä tehneet. Sitten on väkeä, joka vielä pohtii omaa kantaansa, ja se antaa hyvät mahdollisuudet tälle vaalityölle, Jääskeläinen jatkoi.

Sauli Niinistön kampanjapäällikkö Harri Jaskari puolestaan uskoo, että Niinistön kampanjan sisältö alkaa vähitellen upota äänestäjiin. Jaskari arvioi, että äänestäjiin on vedonnut nimenomaan Niinistön lupaus tuoda ja luoda Suomeen työpaikkoja.

- Tulevaisuudenuskoa, ihmiset alkavat nähdä, ettei maailma pysy samana, vaan täytyy ottaa aktiivisesti kantaa ja aktiivisesti katsoa tulevaisuuteen.

Jaskari kuitenkin muistutti, että kampanjatyö on vasta alussa.

(MTV3-STT)

Kun vaalitenteissä ja -väittelyissä ehdokkaita on nyt vain kaksi, syntyy heidän välilleen aivan toisenlaisia jännitteitä kuin suuremmassa ryhmässä, sanoo puheviestinnän professori Pekka Isotalus analysoidessaan sitä, mitä sanojen takaa voidaan tulkita.

(Huomenta Suomi 19.01.2006)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme