Mainos

Kysely: Kansa haluaa puolueilta uusiutumista

Tuoreen kyselyn perusteella enemmistö suomalaisista patistaa poliittisia puolueita muuttumaan. Poliittinen toiminta saa osakseen arvostelua, vaikka puolueiden olemassaoloa ja toimintaa pidetäänkin välttämättömänä.

Äänestystä

Kuntaliiton teettämän kyselyn mukaan 53 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että puolueiden tulisi unohtaa vanhat toimintatapansa ja uusiutua. Lisäksi 55 prosenttia vastanneista kokee valtuutettujen unohtavan äänestäjät liian pian vaalien jälkeen. Peräti 61 prosenttia kansalaisista on sitä mieltä, että puolueita kiinnostavat vain äänet, eivätkä äänestäjien mielipiteet.

Suomalaiset kokevat kuitenkin puolueet tarpeellisina. Lähes kolme neljäosaa kansasta pitää puolueita välttämättöminä kansanvallan toteutumiseksi. Kansalaiset eivät kuitenkaan jaksa kiinnostua kannattamansa puoleen toimista, sillä vain runsas kolmasosa seuraa säännöllisesti edustajien valtuustotoimintaa. Luottamus puolueisiin ja kunnallisdemokratiaan on kuitenkin selvästi kohentunut sitten vuosina 1996 ja 1990 tehtyjen vastaavien tutkimusten.

Äänestämistä kunnallisvaaleissa pidetään edelleen hyvänä tapana vaikuttaa kunnan asioihin, ja äänestämisen painoarvo on kasvanut vuodesta 1994. Kasvanut on myös suorien kontaktien merkitys eli yhteydenotto valtuutettuun tai muissa luottamustehtävissä toimiviin ja kunnan henkilökuntaan. Osallistumista puoluetoimintaan pitää hyvänä vaikuttamistapana alle puolet vastaajista.

Kunnallisesta luottamustehtävästä on erittäin tai melko kiinnostunut noin joka kuudes haastatelluista. Koko aikuisväestöstä laskettuna osuus vastaa noin puolta miljoonaa henkilöä. Kiinnostuneimpia luottamustehtävistä ovat alle 25-vuotiaat, joista erittäin tai melko kiinnostuneita on neljäsosa.

Taloustutkimus haastatteli tutkimukseen noin tuhatta suomalaista.
(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot