Mainos
Mainos

Kysely: Kansalaiset haluaisivat kunta- ja maakuntavaalit samanaikaisiksi

Enemmistö suomalaisista haluaisi, että kunta- ja maakuntavaalit järjestettäisiin samaan aikaan ja eduskuntavaalit erikseen. Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselyssä 52 prosenttia vastanneista kannatti tätä vaihtoehtoa.

Noin viidennes lisäisi samalle vaalipäivälle myös eduskuntavaalit. Hiukan yli kymmenesosa haluaisi kolme erillistä vaalipäivää.

Ensimmäiset maakuntavaalit eivät tosin ole osumassa yhteen kuntavaalien kanssa. Hallitus puoltaa puoluesihteerien ehdotusta, että ne pidettäisiin presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen yhteydessä tammikuussa 2018.

Enemmän kuin kaksi kolmesta eli 70 prosenttia katsoi, että ministerien ei pitäisi toimia samanaikaisesti kunnanvaltuutettuna ja maakuntavaltuutettuna. Hiukan yli puolet rajaisi vaaleilla valittavien poliitikkojen toimikaudet kolmeen eduskunta-, maakunta- ja kuntavaaleissa.

Valtaosa haluaa pitää myös maakuntavaaleissa kiinni henkilövaalijärjestelmästä. Listavaaliajatus ei saa kannatusta yhdessäkään väestöryhmässä. Enemmistö arvioi, että vaali, jossa voisi äänestää vain listaa eikä henkilöä, vähentäisi halua käydä äänestämässä.

Tutkimuksen toteutti TNS Gallup, ja siinä haastateltiin reilut tuhat ihmistä. Tulosten virhemarginaali on vajaat kolme prosenttia suuntaansa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme