Mainos

Kysely: Kelan etuuksilla keplotteleminen yleistä

Sosiaalietuuksien väärinkäyttöä pidetään melko yleisenä. Lähes 70 prosenttia suomalaista on sitä mieltä, että sosiaalietuuksia käytetään väärin. Puolet Kelan toimihenkilöistä arvelee samoin.

Tämä ilmenee tuoreesta tutkimuksesta, jossa vertaillaan väestön ja sosiaalietuuksia käsittelevien toimihenkilöiden näkemyksiä sosiaaliturvan väärinkäytöstä. Vertailun tuloksista kerrotaan tuoreessa Sosiaalivakuutus-lehdessä.

Tutkimuksen mukaan väärinkäytökset ovat suuri ongelma. Jos kansalaiset kokevat, että etuuksia haetaan ja saadaan väärin perustein, järjestelmän kannatusperusta rapautuu, kerrotaan selvityksessä.

Väärinkäytön suurimpana syynä tutkimukseen vastanneet pitävät sitä, että ihmiset eivät ymmärrä verojen ja etuuksien välistä yhteyttä. Valtaosa niin Kelan toimihenkilöistä kuin koko väestöstäkin on sitä mieltä, että väärinkäytön taustalla on ihmisten itsekeskeisyys ja huono moraali. Lisäksi valtaosan mielestä väärinkäyttöön liittyvät rangaistukset eivät ole erityisen kovia. Myös kontrollissa nähdään puutteita, koska huijauksesta ei jää helposti kiinni.

Väärinkäytösten ehkäisyssä eniten kannatusta saavat informaation lisääminen sekä sääntöjen ja hakulomakkeiden yksinkertaistaminen. Myös kovempia keinoja kuten karenssia ja rikemaksuja kannatti yli 70 prosenttia vastaajista. Tutkijoiden mukaan tulos heijastaa sitä, että väärinkäytöksiin suhtaudutaan vakavasti.

Väärinkäytökset liittyvät yleensä niihin etuuksiin, joihin sisältyy paljon tarveharkintaa. Esimerkiksi Kelan etuuksista eniten väärinkäytöksiä liittyy työttömyysturvaan ja asumisen tukiin. Vuonna 2007 Kelan toimistoista lähti eteenpäin 1 520 ilmoitusta mahdollisista väärinkäytöksistä. Väärin perustein maksettujen etuuksien rahasumma oli 0,03 prosenttia kaikista Kelan maksamista etuuksista.

(MTV3)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot