Mainos
Mainos

Kysely: Kuluttajat eivät luota omaan talouteensa

20 euron seteli vaihtaa omistajaa kassalla. Kuva: Lehtikuva

Kuluttajat eivät usko oman rahantilanteensa kohentuvan. MTV:n nettikyselyyn vastanneista lähes kolme neljästä on sitä mieltä, että oma rahatilanne ei tule paranemaan.

Vastaajista yhteensä 71 prosenttia on sitä mieltä, että vaikka luottamus talouden yleiseen kehitykseen parani syyskuussa, heidän oman rahatilanteensa ei tule vastaavasti kohentumaan. Sen sijaan 29 prosenttia uskoo oman rahantilanteensa paranevan.

Omaan talouteensa heikosti luottavat perustelevat vastaustaan muun muassa elämisen yleisellä kallistumisella ja työsuhteen päättymisellä. Myös eläkeläiset ovat huolissaan tulevaisuudestaan.

"Taivasalleko tässä joutuu?"

- Niin, miten ihmeessä se paranisi. Eläminen on edelleenkin kallista ja koko ajan vaan kallistuu ja tulot pysyy kuitenkin koko ajan samana, sanoo nimimerkki Sussu.

- Määräaikainen työsuhde päättymässä ja aktiivisesta työnhausta huolimatta yli viisikymppinen ei tunnu kelpaavan mihinkään, kuvaa puolestaan nimimerkki Potuttaa.

- Asuntovelan korko nousee, mutta eläke ei. On luovuttava asunnosta kysynnän hiipuessa tappiohintaan. Taivasalleko tässä velkaisena ikäihmisenä joutuu? pohtii Velkainen eläkeläinen.

- Eläkeläisen tulevaisuus nykyisellä leikatulla indeksillä johtaa siihen, että eläkeläisten on nöyrryttävä kerjäämään yleisillä paikoilla tai näpisteltävä ruokaa kaupoista tai keksittävä jotain muuta elääkseen, sanoo nimimerkki Eläkkeellä.

- Kaikki hinnat nousevat ja kuulun matalapalkkaisiin eli tulevaisuus ei näytä kovin valoisalle rahatilanteen puolesta. Kaikkia ammatteja pitäisi arvostaa Suomessa, ettei kävisi näin meille pienituloisille ettei palkka yksinkertaisesti riitä elämiseen, nimimerkki voi ei.

"Töitä riittää, jos on haluja"

Uskoaan oman taloutensa positiiviseen kehittymiseen vastaajat perustelevat puolestaan muun muassa velattomuudella, töiden teolla ja omilla valinnoillaan.

- Kyllä vaan. Positiivinen asenteeni johti palkankorotukseen. Vaikka ei ollut töitä uskoin, että töitä löytyy, rahaa tulee helposti ja jatkuvasti ja runsaasti. Ja näin kävi. Kiitos! Tämä on rikas, hyvä ja upea universumi, sanoo Positiivinen.

- Paranee kun ei ole lainoja. Voi rauhassa etsiä edullisia tai muuten laadukkaita, pitkäaikaisempia tuotteita, jos tarve vaatii, sanoo nimimerkki Blondi.

- Töitä riittää, jos haluja ja voimia on tarpeeksi. Säästän joka kuukausi eri paikkoihin rahaa, jotta saisin oman kodin joku päivä, sanoo nimimerkki Pihtari.

- Verot alenee, palkka nousee ja ruoan arvolisä alenee. En omista autoja ja teen itse paljon perusruokaa eikä ole työmatkakuluja. Elämä on valintoja, perustelee vastausta Onnekas.

MTV:n nettikyselyyn vastasi kaikkiaan 2665 ihmistä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme