Mainos
Mainos

Kysely: Moni kärsii kipunsa ilman apua

Jatkuvaan kipuun näyttää olevan vaikea saada apua.

Kipukokemuksia selvittäneeseen kyselyyn vastanneista vain yksi kymmenestä oli saanut jatkuvan kivun hallintaan. Lähes 90 prosenttia vastaajista kärsi kivuistaan jatkuvasti. Suomalaistutkimuksen mukaan syynä voi olla potilaiden tietämättömyys hoitomahdollisuuksista ja suuri kynnys vaatia tehokkaampaa kivunlievitystä.

Kyselyn mukaan potilaat pelkäävät lääkärin vähättelevää suhtautumista. Terveyskeskuksista apua hakeneilla oli lähes poikkeuksetta kielteisiä kokemuksia lääkärin suhtautumisesta kipuun. Osa vastaajista oli myös turhautuneita hoitovaihtoehtojen vähyyteen.

Kroonisesta, yli kolme kuukautta kestäneestä kivusta kärsii jossakin elämänsä vaiheessa lähes puoli miljoonaa suomalaista. Kroonista kipua aiheuttavat esimerkiksi nivelreuma ja nivelrikko, migreeni, leikkaukset ja syöpä.

Verkkokyselyyn vastasi lähes 2000 ihmistä, joista valtaosalla oli tuki- ja liikuntaelinten kipuja. Neljä viidesosaa oli naisia. Kyselyn teetti lääkeyhtiö Mundipharma.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme