Mainos
Mainos

Kysely: Puolison poliittinen kanta ei vaikuta työntekoon

Työtekijän puolison poliittinen kanta ei suomalaisten mukaan kuulu työnantajalle. MTV:n nettikyselyyn vastanneista lähes 87 prosenttia pitää sitä asiana, jota työnantajan ei tarvitse tietää. Kyselyyn vastanneista reilut 13 prosenttia taas katsoo, että työnantajalla tulee olla tieto työntekijän puolison poliittisesta kannasta.

Kielteistä kantaa kysymykseen perustellaan muun muassa sillä, että kyseessä on yksityisasia, joka ei vaikuta työntekoon millään tavalla. Vastaajista moni myös toteaa, että puolison todellisen poliittisen kannan tietäminen ei ole mahdollista edes työntekijälle itselleen.

Myönteisen kannan ottaneiden joukossa painotetaan sitä, että tietyissä tehtävissä, esimerkiksi politiikassa tai lehden päätoimittajana, myös puolison puoluekannalla on merkitystä.

Kyselyyn vastaisi runsaat 5300 ihmistä MTV:n internetsivuilla.

"Työ työnä ja politiikka politiikkana"

Nimimerkki Kate toteaa, että työnantajan ei tarvitse tietää työntekijoidensä siviiliasioita.

- Työntekijän panokseen kuuluu tehdä se työ, joka työsopimuksen mukaan kuuluu tehdä työajan puitteissa. Muut asiat ovat jokaisen työntekijän omia asioita, jotka ei kuulu työnantajalle. Syrjimistä ei saa harrastaa.

Myös Piitu pitäisi työn työnä ja politiikan politiikkana.

- Näitä asioita ei pitäisi rinnastaa. Suomessa politiikka määrää väärällä tavalla kuka saa työpaikan. Punaisella jäsenkirjalla voittaa usein. Ja se on väärin! Ja vielä enemmän mennään metsään, jos se vaikuttaa puolisonkin työpaikan saantiin tai että saa pitää työpaikan.

Ropsan muistuttaa, että puolison todellisen poliittisen kannan tietäminen ei ole edes mahdollista.

- Sehän selviäisi vaan olemalla läsnä äänestyskopissa, kun puoliso kirjoittaa numeron vaalilipukkeeseen, hän toteaa.

Samoilla linjoilla on nimimerkki Ehdottomasti ei.

- Miksi työnantajan pitäisi tietää puolisoni puoluekanta, kun en tiedä sitä itsekään.

Maami maalailee vastauksessaan yhteiskuntaa, jossa ihmisiä syynätään tarkkaan.

- Pian kai kysytään puolison asemaa, tuloja, yhteiskuntakelpoisuutta, "muodollista pätevyyttä", ikää ja painoa sekä kengän numeroa. Toisin sanoen pian on paljon sinkkuja työnhakijoita, koska kukaan ei uskalla ottaa sitä riskiä, ettei saa työtä mikäli puoliso ei kelpaa työnantajan imagoon. Kärjistettyä, mutta kuitenkin.

"Kenen kanssa seurustelet, sellainen olet"

Tauruksen mielestä puolison poliittisella kannalla on merkitystä silloin, kun kyseessä on lehden päätoimittaja.

- Päätoimittaja saattaa joissain asioissa olla puolisonsa kautta poliittisesti sidonnainen. Tässä saattaa-mahdollisuus riittää. Riittää, jos se edes näyttäisi siltä.

Pasuuna ja Toope ovat samaa mieltä.

- Välttämättä muuten ei, mutta poliittisessa vaikuttamisessa mukana olevan työntekijän, kuten sanomalehden päätoimittajan ollessa kysymyksessä, kyllä. Kenen kanssa seurustelet, niin minä sanon millainen olet -tyyliin, Pasuuna sanoo.

- Kuuluu tietyissä tapauksissa tietää, jos työntekijän työ liittyy politiikkaan esimerkiksi maakuntalehden päätoimittaja ja jos puoliso toimii aktiivisesti politiikassa. Työhönottotilanteessa on sitten arvioitava, miten asia vaikuttaa: palkataanko vai ei, summaa Toope.

Nimimerkki Yritäjä taas katsoo, että työntekijän samanhenkisyys työnantajan kanssa on tärkeää.

- Pienyritäjänä on hyvä tietää mitä työntekijä ajattelee yrittämisestä. Täytyy löytää samanhenkisyyttä. Jos ajattelee yrittämisestä kuin vasemistopuolueessa on tapana niin voiko kyseinen henkilö ajatella kaupallisesti ja toimia yrityksen hyväksi, hän kysyy.

Obelis on sitä mieltä, että työnantajan on saatava tietää työntekijästään kaikkia haluamansa asiat.

- Kenen tarjoamaa leipää syöt, sen lauluja laulat! Työnantajallesi on sinun kerrottava kaikki, mitä työnantajasi haluaa tietää tai katsoo tarpeelliseksi!

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme