Mainos
Mainos

Kysely: Seuraavan hallituksen tartuttava työttömyyteen

Työttömyyden alentaminen on suomalaisten mielestä seuraavan hallituksen tärkein tehtävä.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n teettämän kyselyn vastaajista 92 prosenttia pitää työttömyyden vähentämistä tulevan hallituksen ykköstehtävänä.

Parhaimman arvion palkansaajiin liittyvistä kannanotoistaan ja ehdotuksistaan sai puoleista SDP. Vastaajista 37 prosenttia vastaajista sen sijoitti ykköseksi.

SDP oli kärjessä myös työllisyyteen (27) ja julkisten palvelujen säilyttämiseen (24) liittyvissä asioissa. Veropolitiikassa ykkösenä pidettiin kokoomusta (24) ja perhepolitiikassa keskustaa (25).

Suomen turvallisuuspolitiikkaan liittyvissä asioissa kärjessä oli kokoomus (21), mutta käytännössä aivan rinta rinnan SDP:n (20) kanssa.

Hallituksen tärkeimmissä tehtävissä oli valittavana kaikkiaan kahdeksan vaihtoehtoa. Työttömyyden nujertamisen ohella tärkeänä pidettiin myös julkisten palvelujen säilyttämistä (86 pros.) ja rikollisuuden torjuntaa (83).

Vain 14 prosenttia valitsi ykköstehtäväksi turvallisuuspolitiikan kehittämisen viemällä Suomi Natoon. Verotuksen keventämistä piti tärkeimpänä tehtävänä 59 ja tuloerojen tasoittamista 66 prosenttia. 63 prosenttia vastaajista odotti hallituksen parantavan ennen kaikkea alueellista tasapainoa ja 74 prosenttia sosiaalista turvallisuutta.

Töitä ensin suomalaisille


Valtaosa (87 pros.) vastaajista oli täysin tai jokseenkin sitä mieltä, että vapaana olevia töitä tulee ensin tarjota kotimaiselle työvoimareserville kuten työttömille ennen kuin työmarkkinoille päästetään lisää ulkomaista työvoimaa.

Niukka enemmistö (55 pros.) oli täysin tai jokseenkin yhtä mieltä siitä, että ulkomaista työvoimaa joka tapauksessa tarvitaan lisää viimeistään suurten ikäluokkien jäädessä eläkkeelle.

Puolet (51 pros.) vastaajista piti nykytilannetta täysin tai jokseenkin sopivana. 41 prosenttia oli täysin tai jokseenkin valmis rajoittamaan ulkomaalaisten tuloa nykyisestään. Ulkomaalaisen työvoiman lisäämistä vastustivat eniten työväestö ja työttömät. Kannattajia löytyi etenkin ylempien toimihenkilöiden, yrittäjien ja johtotehtävissä olevien parista. Pääkaupunkiseudulla asuvat suhtautuivat ulkomaalaiseen työvoimaan myönteisemmin kuin muualla maassa asuvat.

Suomen Gallup haastatteli kyselyä varten tuhatta suomalaista tammikuun puolivälissä. Virhemarginaali on 3,5 prosenttiyksikköä suuntaan tai toiseen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme