Mainos
Mainos

Kysely: Suomi vähiten korruptoitunut

Suomi, Islanti ja Uusi-Seelanti saavat 9,6 pistettä kymmenestä mahdollisesta. Peränpitäjä Haiti jää 1,8 pisteeseen. Transparency Internationalin korruptioselvitys keskittyy julkiseen sektoriin.

Suomi jakaa yhdessä Islannin ja Uuden-Seelannin kanssa kärkisijan maailman vähiten korruptoituneiden maiden listalla, kertoo Transparency International - järjestön selvitys. Asiantuntijoille ja liikemiehille suunnatussa kyselyssä on mukana 163 maata.

Tasaväkisen kärkikolmikon jälkeen vähiten korruptoituneiden maiden joukkoon lukeutuvat muun muassa Tanska, Singapore ja Ruotsi.

Huonoin tilanne on Transparency Internationalin mukaan Haitissa, jonka jälkeen seuraavat Burma, Irak ja Guinea.

Suomi sai yhdessä Islannin ja Uuden-Seelannin kanssa 9,6 pistettä kymmenestä mahdollisesta. Peränpitäjänä ollut Haiti jäi 1,8 pisteeseen.

Järjestön mukaan tutkimuksessa on havaittavissa selvä yhteys korruption ja köyhyyden välillä.

- Korruptio vangitsee miljoonat köyhyysloukkuun, järjestön puheenjohtaja Huguette Labelle sanoo. Hänen mukaansa paljon riittää vielä työtä huolimatta edistyksen vuosikymmenestä, jolloin saatiin luotua korruption vastaisia lakia ja säädöksiä.

Kaikki matalan tulotason maat ja kaikki Afrikan maat kahta lukuun ottamatta saivat alle viisi pistettä. Botswana oli vähiten korruptoitunut Afrikan maa 37. sijallaan.

Köyhyyden lisäksi korruptio korreloi myös väkivaltaisuuksien kanssa, mikä järjestön mukaan näkyy Irakin tilanteessa. Myös köyhän Haitin kiusana ovat edelleen aseistautuneet joukkiot YK-joukkojen läsnäolosta huolimatta.

Yhdysvallat oli selvityksessä 20. sijalla yhdessä Chilen ja Belgian kanssa. Venäjä puolestaan oli sijalla 121.

Transparency Internationalin korruptioselvitys keskittyy julkiseen sektoriin. Korruptio määritellään julkisen toimen väärinkäyttämiseksi, jotta saadaan yksityistä hyötyä.

Useat tutkimuksessa aiemmin mukana olevat maat ovat nyt pudonneet pois, koska niistä ei järjestön mukaan ole saatavilla riittävästi tietoa. Näihin kuuluvat Afganistan, palestiinalaisalueet ja Somalia.

(MTV3-STT-DPA-Reuters-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme