Mainos
Mainos

Kysely: Syrjäytyminen pahin turvallisuusuhka

Turvallisuusalan asiantuntijoille tehty kysely paljastaa, etteivät huumeet ole enää Suomen pahin turvallisuusuhka. Uhkista suurin on nyt syrjäytyminen.

Poliisiammattikorkeakoulun kyselyyn vastasi 24 asiantuntijaa mm. puolustusministeriöstä, keskusrikospoliisista, suojelupoliisista ja Oikeuspoliittisesta tutkimuslaitoksesta. Kyselyyn vastanneet arvioivat, että syrjäytyneiden määrä on yksi suurimmista omaisuus- ja väkivaltarikollisuuteen vaikuttavista tekijöistä. Syrjäytyneisyys luo myös kasvualustaa rasismille ja etnisten ryhmien välisille konflikteille.

Toinen vakava uhka on kovan ammattimaisen rikollisuuden kasvu, sillä ammattimaiset organisaatiot tekevät rahaa esimerkiksi huumeilla, ihmiskaupalla ja talousrikollisuudella.

Asiantuntijat pitävät myös terrorismia uhkana, mutta eivät usko siitä olevan välitöntä vaaraa Suomessa.

Tutkijoiden mukaan vastaajilla oli varsin ristiriitaisia näkemyksiä perinteisen ja päihteisiin liittyvän rikollisuuden kehityksestä. Valtaosa uskoi rikollisuuden kasvavan tulevaisuudessa.

-Pessimismi on hämmentävää siksi, että ministeriöt ovat laatineet monia perinteisen rikollisuuden vähentämiseen tähtääviä ohjelmia, toteavat tutkimuksen tehneet Markku Heiskanen ja Risto Honkonen.

Vastaavanlainen tutkimus tehtiin myös kymmenkunta vuotta sitten, jolloin vastauksissa painottuivat enemmän pakolaiset ja huumeet. Tuolloin pelättiin erityisesti laittomien maahanmuuttajien ryntäystä ja hallitsematonta pakolaisvirtaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme