Mainos
Mainos

Kysely: Työnantajajärjestöjen asenteet tiukentuneet ay-liikettä kohtaan

Puolet suomalaisista arvioi työnantajajärjestöjen asenteiden tiukentuneen ammattiyhdistysliikettä kohtaan parin viime vuoden aikana. Kyselyn mukaan suomalaisten lakkoherkkyys on hiukan lisääntynyt 1990-luvun lopusta.

Työmarkkinailmapiirin tuulenhaistelijat saavat jo toisen kerran runsaan puolen vuoden sisällä selvityksen suomalaisten työmarkkinapoliittisista käsityksistä. Asialla ovat jälleen Akava, SAK ja STTK.

Puolet haastatelluista koki työnantajajärjestöjen vaatimusten ja asenteiden ay-liikettä kohtaan tiukentuneen. Vain joka kymmenes uskoo työnantajaosapuolten otteiden muuttuneen aiempaa sovittelevammiksi.

Työtaisteluihin suhtaudutaan kyselyn perusteella hiukan myönteisemmin kuin vajaa kymmenen vuotta sitten. Erityisen oikeutettuna lakkoasetta pidetään silloin, jos työnantaja ei noudata työelämälakeja tai sopimuksia. Yli kaksi kolmasosaa vastaajista hyväksyy työtaistelun myös palkkakehityksen jälkeenjääneisyyden perusteella.

- Työnantajien uho, jota se nyt esimerkiksi osoittaa vaatimalla lakko-oikeuden rajoittamista, johtaa jossain vaiheessa myös lakkoherkkyyden konkreettiseenkin lisääntymiseen, sanoo SAK:n jäsenpalveluosaston johtaja Matti Tukiainen.

Enemmistö, 68 prosenttia vastanneista ei usko yritysten tuntevan aitoa vastuuta työntekijöistään. Melkein yhtä moni katsoi työnantajien vetäneen pitemmän korren viime tuloratkaisussa.

- Näin näyttää kyllä enemmistö kansalaisista toteavan, mutta uskon että tässäkin on kysymys enemmän suhteellisesta ongelmasta. Jokainen varmaankin tähän kysymykseen vastatessaan erityisesti arvioi kysymystä oman asemansa ja oman tilipussinsa kautta, sanoo Akavan järjestöpäällikkö Jarmo Nurmio.

Palkansaajajärjestöjen teettämän kyselyn luottamusväli on plusmiinus 3 prosenttiyksikköä. Kyselyyn vastasi reilut tuhat yli 15-vuotiasta suomalaista.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 26.04.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme