Mainos
Mainos

Kysely: Työntekijät jakautuvat voittajiin ja häviäjiin

Työelämän koveneminen huolestuttaa suomalaisia. Työterveyslaitoksen kysely kertoo, että työntekijöiden pelätään jakautuvan tulevaisuudessa jyrkästi voittajiin ja häviäjiin.

Työterveyslaitoksen dosentti Antti Kasvio näkee merkkejä kahtiajaosta jo nyt.

- Osa vastaajista näkee työelämän nykymenon positiivisena, osa kriittisemmin. Näyttää siltä, että ihmisten omat kokemukset, kuten onnistumiset ja epäonnistumiset, heijastuvat voimakkaasti siihen, miten ihmiset kokevat työelämän nykyisen menon.

Ongelmaksi kahtiajako muodostuu, kun haetaan yhteistä näkemystä siitä, mihin suuntaan työelämää pitää kehittää.

Kahtiajako näyttäisi syvenevän Kasvion mielestä Suomen ja muiden teollisuusmaiden sisällä, mutta myös maailmanlaajuisesti. Hän heittää esimerkiksi rakennusalan, josta Suomestakin alkaa löytyä kahden kerroksen väkeä.

- Hyvillä ammattimiehillä on mahdollisuus laskuttaa osaamisestaan ja työmarkkinatilanne on hyvä. Mutta kun on hyvin pitkiä tilaajaketjuja ja monenlaista aliurakoitsijaa ja monikulttuurista työvoimaa, ovat ihmiset hyvin epävarmoissa asemissa tämän ketjun alimmassa päässä.

Poliitikot voimattomia työelämässä

Kyselyssä udeltiin myös luotettavinta ratkaisijaa työelämän pulmiin.

- Eniten luotetaan siihen, että jos ongelmiin löytyy ratkaisu, se löytyy omalta työpaikalta. Yllättävää on, että ammattiyhdistysliike nousi tällä listalla vasta kolmanneksi.

Kakkossijalle vastaajat listasivat yritykset. Poliittisilta liikkeiltä ei sen sijaan apua uskota tulevan.

- Ne, joihin vähiten luotetaan, ovat EU, globalisaation vastainen liike, poliittiset puolueet, kansainvälinen työjärjestö ILO sekä media, luettelee Kasvio ja lisää, että hänen listansa olisi kyllä erilainen.

Työelämän nykytilassakin vastaajat näkivät paljon puutteita, kuten kiristyvän työtahdin, epävarmuuden sekä pätkätyöt. Vastaajat eivät kuitenkaan kokeneet, että nykyinen työelämä olisi vielä kriisissä.

Työterveyslaitoksen kyselyyn vastasi noin 1500 työikäistä suomalaista.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme