Mainos
Mainos

Kysely: Valtaosa tytöistä haluaisi muuttaa ulkonäköään

Eniten paineita luovat tyttökaverit.

Pitäisi näyttää "törkeän hyvännäköiseltä", missä ikinä liikkuukin. Näin tuntuu ajattelevan suuri osa suomalaisista tytöistä, käy ilmi Demi-lehden teettämästä verkkokyselystä.

Jopa yhdeksän kymmenestä kyselyyn vastanneesta 12-19-vuotiaasta tytöstä haluaisi muuttaa jotakin osaa ulkonäössään. Suosituimpia kohteita olisivat vatsa ja reidet.

Kuluttajaekonomian yliopistonlehtori Minna Autio Helsingin yliopistosta näkee, että tyttöjen tyytymättömyys omaan vartaloon vaikuttaa huolestuttavan suurelta.

-Sopii tosin miettiä, että kuinka moni aikuisista vastaisi olevansa täysin tyytyväisiä ulkonäköönsä, Autio muistuttaa.

Kyselyn mukaan selvä enemmistö tytöistä arvioi, että heihin kohdistuu ulkonäköpaineita. Tytöt itse kertovat, että eniten paineita luovat tyttökaverit.

Valtakunnalliseen kyselytutkimukseen osallistui 3000 vastaajaa. Vastaukset kerättiin toukokuussa kolmen nuorten keskuudessa suositun verkkosivuston kautta (Demi.fi, IRC-galleria.net ja Habbo.fi).

Eroja poikien ja tyttöjen välillä

Autio painottaa, että massamarkkinoinnilla ja medialla on valtava rooli ulkonäköpaineiden luomisessa.

-Tämä näkyy siten, että 2000-luvulla myös pojista on tullut entistä ulkonäkökeskeisempiä. He peilaavat itseään aamuisin enemmän kuin aiemmin, Autio kuvailee.

Kyselyn mukaan tytöt haluaisivat poikien ihastuvan heissä sisäisiin tekijöihin, eli vaikkapa huumorintajuun ja luonteeseen. Tytöt kuitenkin epäilevät, että poikia kiinnostavat lähinnä ulkoiset tekijät, kuten kauneus ja seksikkyys.

Ei siis ihme, että kyselyssä tytöistä peräti kolme neljäsosaa kokee, että ulkonäköön kiinnitetään nykyisin liikaa huomiota.

-Jos pojilta kysyisi, he tuskin olisivat yhtä tyytymättömiä omaan ulkonäköönsä kuin tytöt, Autio linjaa.

Aution mielestä viime kädessä onkin kyse siitä, että ulkonäkö määrittää naisen elämää enemmän kuin miehen.

-Monesti löytyy useita varakkaita ja rumia miehiä, jolla on hyvännäköinen typy kainalossa. Liian usein juuri raha ja valta tekevät miehestä seksikkään, kun taas naisen täytyy olla sitä jo valmiiksi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme