Mainos

Kysely: Venäjää olisi pitänyt painostaa metsäpaloissa

Enemmistö kansalaisista katsoo, että valtiojohto ei toiminut tarpeeksi tehokkaasti Venäjän metsäpalojen taltuttamiseksi ja savuhaittojen ehkäisemiseksi.

Suomalaisten mielestä valtiojohto ei painostanut riittävästi Venäjää loppukesän metsäpalojen taltuttamiseksi. Suomalaisista 61 prosenttia olisi kaivannut voimakkaampia toimia.

Viime kuussa koko eteläinen Suomi peittyi Venäjän metsäpalojen aiheuttamaan savuun. Taloustutkimus kysyi Suomen Lehtiyhtymän pyynnöstä yli tuhannelta suomalaiselta viime kuun lopussa, onko Suomen valtiojohto painostanut riittävän voimakkaasti Venäjää metsäpalojen haittojen minimoimiseksi.

Reilusti yli puolet eli 61 prosenttia kansalaisista katsoo, että valtiojohto ei toiminut riittävän ponnekkaasti. Vain alle neljäsosa, 23 prosenttia, pitää päättäjien toimia riittävinä. Kantaansa ei ilmaissut 16 prosenttia vastaajista.

Eteläsuomalaisista kaksi kolmasosaa olisi odottanut valtiojohdon puuttuvan asiaan voimakkaammin.

Suomalaisten mielestä valtionjohto ei painostanut Venäjää tarkeeksi metsäpaloasiassa.

Helsingin yliopiston kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi pitää Venäjän metsäpaloja vakavana ja tyypillisenä kansainvälisen oikeuden loukkauksena. Hän ihmetteleekin valtiojohdon näkymättömyyttä asiassa.

- On hämmästyttävää, että näin dramaattisesta ongelmasta ei noussut mitään sen enempää, kun ottaa huomioon kaiken sen tavattoman aktiivisuuden, mikä ympäristökysymyksissä on kansainvälisesti ollut viimeisten 20 vuoden aikana, Koskenniemi sanoo.

Koskenniemi haluaisi viedä asian YK:n Euroopan talouskomission ja Itämeren suojelukomission käsittelyyn, koska niissä on mukana myös Venäjä. Näin siksi, että Venäjä ei näyttänyt noudattavan ilmansaasteiden kaukokulkeutumista koskevan sopimuksen henkeä.

- Tästä täytyy pitää meteliä ja asia täytyy tuoda kansainvälisiin järjestöihin. Siitä pitää keskustella, miten ensi kerralla toimitaan, millä tavalla viranomaiset reagoivat ja miten kansalaisia tiedotetaan, professori linjaa.

(MTV3)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot