Mainos
Mainos

Kysely: Ylipaino ja alkoholi uhkaavat suomalaisten terveyttä

Ylipaino, liian vähäinen liikunta ja liiallinen alkoholin käyttö ovat suomalaisten mielestä suurimmat uhat terveydelle, kertoo Apteekkariliiton, Lääkäriliiton ja Lääketietokeskuksen teettämä tuore kysely.

Taloustutkimuksen kyselyssä vastaajia pyydettiin arvioimaan, kuinka suurena terveysuhkina he pitävät annettua 14:ää tekijää suomalaisten terveydelle.

Erittäin tai melko suurena uhkana terveydelleen suomalaiset pitävät ylipainoa, liian vähäistä liikuntaa, liiallista alkoholin käyttöä, tupakointia ja epäterveellistä ruokavaliota.

TerveysuhatHuolestuneiden osuus %
Ylipaino86
Vähäinen liikunta83

Liiallinen alkoholi

83
Tupakointi76
Epäterveellinen ruokavalio74
Huumeet69
Istumatyö58
Antibioottiresistenssi56

Lähde: Taloustutkimus

Yli puolet suomalaisista on sitä mieltä, että myös huumeet, istumatyö ja antibioottiresistenssi ovat erittäin tai melko suuri uhka suomalaisten terveydelle.

Yli 50-vuotiailla suurin huoli

Vähäisimpinä terveysuhkina pidetään digitalisaatiota eli tietotekniikan käytön leviämistä kaikille elämänalueille, HIV/AIDSia, sikainfluenssaa tappavampaa pandemiaa, rokotusvastaisuutta, ilmastonmuutosta ja lääkeväärennöksiä.

Naiset ja yli 50-vuotiaat arvioivat lähes kaikki tutkitut tekijät keskimääräistä suuremmiksi uhkiksi terveydelle.

– Valtaosa suomalaisista pitää suurimpina terveysuhkina tekijöitä, joihin voi ainakin jossakin määrin itse vaikuttaa. Näyttää myös siltä, että mitä korkeampi koulutus, sitä harvemmin tutkitut tekijät koetaan terveysuhiksi rokotusvastaisuutta ja ilmastonmuutosta lukuun ottamatta, tulkitsee tutkimuspäällikkö Sirkku Keski-Hallila Taloustutkimus Oy:stä.

Tutkimuksessa haastateltiin huhti-toukokuussa 1 010 iältään 15–79-vuotiasta suomalaista. 

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot