Mainos

Kyselyt: Presidenttikisasta tulossa tiukka

Tuoreimmat mielipidemittaukset lupaavat tasaista kamppailua presidentin virasta. HS-Gallupin mukaan Halonen ja Niinistö ovat lähes tasoissa, Ylen TV-uutisten mittauksessa Halonen on niukassa johdossa.

Ylen TV-uutisten tuoreimman mielipidemittauksen mukaan vasemmiston presidenttiehdokkaan Tarja Halosen takana on 55 prosenttia haastatelluista. Keskiviikkona ja eilen tehdyssä kyselyssä kokoomuksen Sauli Niinistöä kannatti 45 prosenttia vastaajista.

Halosella on niukka johto, vaikka Taloustutkimus Oy:n mittauksen virhemarginaali otetaan huomioon. Se on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa. Halosen kannatus on siten 52-58 prosenttia ja Niinistön 42-48 prosenttia. Pienimmillään ero on neljä prosenttiyksikköä, mikä merkitsee noin 120 000:ta ääntä.

Mittauksen valossa sunnuntain vaalista voi tulla tasainen, sillä 15 prosenttia vastaajista ei halunnut kertoa kantaansa. 450 000 äänestäjän mielipide on siten vielä arvoitus.

Naiset ovat kyselyn mukaan vahvasti Halosen kannalla. Siihen vastanneista naisista kaksi kolmasosaa ilmoittaa äänestävänsä Halosta. Miehistä puolestaan 56 prosenttia kannattaa Niinistöä. Molemmat ehdokkaat ovat saamassa orvoiksi jääneitä ääniä Matti Vanhasen (kesk.) ja Heidi Hautalan (vihr.) kannattajilta.

Mittauksen mukaan keskustan kannattajista 76 prosenttia tukee Niinistöä ja 24 prosenttia Halosta. Vihreiden joukossa tilanne on päinvastainen. Heidän äänistään 78 prosenttia menisi Haloselle ja 22 prosenttia Niinistölle. Ehdokkaan vasemmistolainen tai porvarillinen näkemys oli tärkeää 58 prosentille vastaajista. Jo ennakkoon äänestämässä käyneistä ilmoittautui 59 prosenttia Halosen ja 41 prosenttia Niinistön taakse.

Vastaajista kaikkiaan 78 prosenttia sanoi äänestävänsä aivan varmasti. Kyselyissä varmojen äänestäjien osuus on kuitenkin usein todellista äänestysprosenttia korkeampi.Ennakkoon äänestäneitä oli tutkimuksessa mukana 469 henkilöä. Kyselyssä haastateltiin puhelimitse 1480:tä henkilöä 25.-26. tammikuuta.

HS-Gallup: Kannatus lähes tasoissa

Helsingin Sanomien julkaiseman mielipidetiedustelun mukaan presidenttiehdokkaiden kannatus näyttäisi olevan lähes tasoissa. HS-Gallupin mukaan Tarja Halosen kannatus on 51 prosenttia ja Sauli Niinistön 49 prosenttia. Neljännes vastanneista ei kertonut kantaansa.

Niinistö näyttäisi kirineen kiinni Halosta, sillä viimeviikkoisen Helsingin Sanomien kyselyn mukaan Halosen kannatus oli 53 prosenttia ja Niinistön 47 prosenttia. Presidenttiehdokkaiden välinen ero mahtuu molemmissa mielipidetiedusteluissa tutkimuksen virhemarginaaliin. Lehden mukaan vaalitulosta onkin mahdotonta ennakoida tuoreen kyselyn perusteella.

Tutkimus tilattiin Suomen Gallupilta. Siihen haastateltiin kaikkiaan 1300:aa suomalaista tämän viikon tiistaina ja keskiviikkona. Tutkimuksen virhemarginaali on noin kolme prosenttia kumpaankin suuntaan.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 27.01.2006)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot