Mainos

Kyselytutkimus: Enemmistö pitää kuntien palkkoja liian pieninä

Enemmistö suomalaisista pitää tuoreen kyselytutkimuksen mukaan kuntasektorin palkka-tasoa liian alhaisena. Suomen Gallupin tekemän tutkimuksen mukaan 55 prosenttia haastatelluista katsoo, että kuntien palveluksessa oleville maksetaan liian vähän palkkaa. Joka kolmas eli 33 prosenttia arvioi palkan sopivaksi ja kolme prosenttia piti palkkaa turhan suurena. Kuntien palkkatasoa pidettiin epäsuhtaisena etenkin yksityiseen sektoriin verrattuna.

Kuntien palkkoja pitivät huonoina etenkin nuoret aikuiset sekä kaupunkilaiset. Peräti 62 prosenttia 25-34-vuotiaista katsoo kuntien palkkojen olevan liian pieniä. Kaupungeissa ja etenkin pääkaupunkiseudulla asuvat pitivät kuntien palkkatasoa liian matalana selvästi useammin kuin muut. Etenkin hyvätuloiset pitävät kuntien palkkoja huonoina. Pienituloisten joukossa enemmistö pitää kuntasektorin palkkoja sopivina.

Ammattiryhmistä työväestö ja toimihenkilöt (niin ylemmät kuin alemmat) pitävät kuntapalkkoja matalina. Viljelijät ja osin myös yrittäjät suosivat vastakkaisia painotuksia. Vastaavanlaiset taajamien ja maaseudun väliset näkemyserot heijastuvat myös puoluekannan mukaisesti tehdyissä tarkasteluissa.

Kunnallisvirkamiesliitto KVL:n teettämään tutkimukseen haastateltiin yli 1000 suomalaista.

Enemmistö hyväksyisi veroäyrin korotuksen


Kansalaiset näyttävät kyselyn perusteella oleva valmiita maksamaa lisää veroja, jos siten voidaan säilyttää palvelujen nykytaso ja välttää henkilöstön lomautukset.

Jos veroäyrin korotus liikkuisi alle 0,5 pennistä aina 0,99 penniin, sen hyväksyisi 37 prosenttia suomalaisista. Yli pennin korotuksen 1,5 penniin hyväksyisi 18 prosenttia kansalaisista. Korotuksen tyrmäsi täysin kolmasosa (33 %). Vain vasemmistoliittolaisten (54 %) ja viljelijäväestön (51 %) enemmistö ei sallisi veroäyrin nostamista.
KVL:n kyselytutkimuksessa selvitettiin myös keinoja, joilla kunta-alan palkkausta voitaisiin parantaa. Kuntatyöntekijöiden lakkoa pitäisi oikeutettuna 63 prosenttia vastaajista. Joka viides vastaaja piti täysin oikeutettuna palkkojen korotusta lakon avulla. 42 prosenttia katsoi sen olevan melko oikeutettua.

Työtaistelua ei pitäisi juurikaan oikeutettuna 17 prosenttia kansalaisista ja minkäänlaista legitiimiä oikeutusta ei löydä sille 12 prosenttia suomalaisista.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot