Mainos
Mainos

Kyykäärmeiden määrä laskussa

Ihmisen toiminta on suurin syy Suomen ainoan myrkkykäärmeen harvinaistumiseen.

Kyykäärmeiden määrä Suomessa laskee. Tieto perustuu Luonnontieteellisen keskusmuseon kartoitukseen, joita on tehty uhanalaisuusarvioita varten.

Tarkkaa tietoa kantojen vähentymisestä ei ole, koska kyykantoja tutkitaan seurantatutkimuksella. Suurin syy Suomen ainoan myrkyllisen käärmeen harvinaistumiseen on ihmisten toiminta.

- Esimerkiksi urbaaneilla alueilla taantuminen on aika selvää, Suomen herpetologisen yhdistyksen puheenjohtaja Jarmo Saarikivi sanoo.

Saarikiven mukaan myös metsänhoito on aiheuttanut kyiden vähentymistä. Joissakin tapauksissa kyy on saattanut myös hyötyä metsänhoidosta, jos metsään on tullut avoimia ja lämpimämpiä alueita. Vahvaa näyttöä tästä ei Saarikiven mukaan kuitenkaan ole.

Saarikivi muistuttaa, että kyy ei aiheuta suurta uhkaa ihmiselle. Hän kuvailee kyytä erikoiseksi ja mielenkiintoiseksi otukseksi, jota jotkut pitävät myös kauniina. Jos näkee kyyn luonnossa, kannattaa sitä Saarikiven mukaan jäädä ihailemaan.

- Se näky ei yleensä kestä kauan, sillä ne pakenevat nopeasti. Se on vähän sellainen harvinainen otus, jota monet eivät koskaan ole nähneet.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme