Mainos
Mainos

Laaja tutkijajoukko vetoaa luonnontilaisten metsien puolesta

Pohjois-Suomen luonnonmetsissä on poikkeuksellisen suuri arvo luonnon monimuotoisuudelle niiden laajuuden ja yhtenäisyyden ansiosta, tutkijat painottavat.

Iso joukko tutkijoita vetoaa maa- ja metsätalousministeriin luonnontilaisten metsien säilyttämisen puolesta.

Lähes 80 tutkijaa vaatii, että Metsähallitus lopettaisi jo aloitetut hakkuut arvokkaiksi tiedetyissä luonnontilaisissa metsissä. Tutkijoiden mielestä valtion metsätalouden tulostavoitteet Lapissa on arvioitava uudelleen.

Tutkijat osoittavat vetoomuksensa maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaojalle Avoimen kirjeen allekirjoittajat edustavat metsäalaan liittyviä tutkimusaloja eri yliopistoista ja tutkimuslaitoksista.

Pohjois-Suomen luonnonmetsissä on tutkijoiden mukaan poikkeuksellisen suuri arvo luonnon monimuotoisuudelle niiden laajuuden ja yhtenäisyyden ansiosta. Metsätalous luonnonmetsäalueilla tuottaa huomattavaa ja pitkäaikaista haittaa niiden muulle talouskäytölle kuten perinteiselle porolaidunnukselle, metsästykselle ja matkailuelinkeinolle.

Tutkijat ottavat kantaa myös Ylimuonion matkailuyrittäjien tarjoukseen korvata Metsähallitukselle kulut, jotka koituvat hakkuista pidättäytymisestä.

- Jos yrittäjien maksuhalukkuus ylittää Metsähallituksen hakkuista saamat nettotulot, olisi vastaavissa tapauksissa yhteiskunnan kokonaisedun näkökulmasta aina rationaalista luopua hakkuista riippumatta siitä, suoritetaanko maksu vai ei, vetoomuksessa todetaan.

- Se, että Metsähallitus harkitsee hakkuita tällaisessa tilanteessa, osoittaa, että hakkuita ja metsäalueiden käyttöä koskevan päätöksenteon periaatteet eivät vastaa yhteiskunnan kokonaisedun tavoitteita, tutkijat toteavat.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot