Mainos
Mainos

Laajoja tukilakkoja luvassa

Finnairin reittilennot ja suuri osa pääkaupunkiseudun rautateiden lähiliikenteestä uhkaavat pysähtyä maanantaiaamuna, mikäli joukkoliikenteen kuljettajien lakossa ei synny sopua siihen mennessä. Lakko uhkaa laajeta myös sähkön tuotantoon ja katujen kunnossapitoon.

SAK:laiset Veturimiesten liitto ja Ilmailualan unioni (IAU) ilmoittivat tukitoimistaan tänään. Seisaus alkaisi maanantaina aamulla kello 4. Alettuaan tukitoimet jatkuisivat toistaiseksi. Lentojen pysähtyminen koskisi ulko- ja kotimaan reittilentoja. Sen sijaan tilaus- ja rahtilennot sekä saapuva liikenne hoidettaisiin normaalisti.

IAU:n puheenjohtajan Rainer Hakalan mukaan kotimaan ja ulkomaan reittiliikenteen lähtöselvitykset jäisivät tekemättä eikä matkatavaroita ja -lippuja otettaisi vastaan. Toimet aiotaan ulottaa kaikkiin kotimaan lentoasemiin.
-Mekaanikot eivät myöskään tekisi koneiden teknisiä tarkastuksia, Hakala kertoi.

Junaliikenteessä työnseisaus koskee E, I, M ja P -tunnuksilla kulkevia junia, jotka kulkevat ainoastaan Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan alueilla. Esimerkiksi Martinlaakson radan liikenne pysähtyy kokonaan.

Sen sijaan esimerkiksi Kirkkonummelta, Keravalta, Järvenpäästä, Riihimäeltä ja Hyvinkäältä lähtevät junat kulkevat normaalisti. Käytännössä se merkitsee pääkaupunkiseudun asemilla vuorojen harvenemista.

Veturimiesten liitto ilmoitti, että pikajunat ja pitkän matkan sähköjunat ajavat sillä edellytyksellä, että ne noudattavat aiemmin vahvistettuja normaaleja aikatauluja. VR:n tiedotuspäällikkö Leena Linnamäki sanoi, että rautateiden lähiliikenteessä asiakaspaikat vähenisivät peräti 70 prosenttia, jos tukitoimet alkavat.

Veturimiesten liiton ja IAU:n hallitukset päättivät toimistaan sen jälkeen, kun Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT oli pyytänyt tukea bussi-, metro- ja raitiovaunuliikenteen työtaisteluun.

Pääkaupunkiseudun joukkoliikennelakolle on luvassa tukitoimia myös KTV:läisiltä Helsingin Energialta ja Helsingin kaupungin rakennusviraston ympäristötuotannonjäseniltä. Tämä näkyisi ainakin katujen aurauksessa ja hiekoituksessa.

Kahri: SAK:n tuki laittomalla lakolle sopimatonta

Äänenpainot kovenevat joukkoliikenteen lakon ympärillä. Teollisuuden ja työnantajain keskusliiton TT:n varatoimitusjohtaja Tapani Kahrin mukaan kiista on paisunut kohtuuttomiin mittoihin.

Kahri viittaa SAK:laisten Veturimiesten liiton ja Ilmailualan unionin tukitoimiin. Kahrin mielestä SAK on velvollinen huolehtimaan siitä, että laittomia painostustoimia ei käytetä.
-On täysin sopimatonta, että SAK:n johto on asettunut julkisuudessa tukemaan autonkuljettajien laitonta ja työrauhavelvoitteen vastaista lakkoa, Kahri sanoi tänään.

Kahrin mukaan työmarkkinajärjestelmän uskottavuus asetetaan kyseenalaiseksi, mikäli työmarkkinariitoja ratkotaan laittomin voimakeinoin.
-Mitä virkaa on sellaisista työehtosopimuksista, joita ei käytännössä noudateta, Kahri kyseli.

Työtuomioistuimen odotetaan antavan tämän illan aikana päätöksensä siitä, onko kuljettajien lakko laiton.

Neuvottelulta ohi tältä päivältä

Neuvottelut työtaistelun selvittämiseksi on päätetty tämän päivän osalta. Piirisovittelija Esa Lonka kertoi, että ainakaan ennen huomista iltapäivää osapuolet eivät kokoonnu yhteiseen sovitteluun.
-Keskustelut ovat osoittaneet, että asia on edelleen vaikea, Lonka luonnehti. Hän ei ollut halukas arvioimaan, onko neuvotteluissa saavutettu edistystä.

Lonka on keskustellut osapuolten kanssa erikseen koko perjantain. Hän sanoi jatkavansa tapaamisia huomenna. Lonka kertoi, että rautateiden lähiliikenteeseen ja Finnairin reittilentoihin maanantaiksi suunnitellut tukitoimet toivat selvittelyyn omat lisäpiirteensä.
(STT)


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme