Mainos

Lääkäreille sakkoa työpaikkakiusaamisesta

Oikeuden mukaan ylilääkärit mm. eristivät lastensydänlääkärin työyhteisöstä ja riistivät häneltä mahdollisuuden tehdä työtään.

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut kaksi HUS:n sydänkirurgian ylilääkäriä sakkoihin työturvallisuusrikoksesta.

Oikeuden mukaan ylilääkärit kohtelivat syksyllä 2004 lastensydänkirurgia alentavasti, eristivät hänet työyhteisöstä ja riistivät kirurgilta mahdollisuuden tehdä työtään. Taustalla olivat lääkäreiden erimielisyydet.

Oikeus määräsi kirurgille korvauksia. Saamatta jääneet päivystyskorvaukset olivat reilulta neljältä kuukaudelta runsaat 20 000 euroa. Lisäksi kirurgi saa henkisestä kärsimyksestä 3000 euron korvaukset. Nämä määrättiin ensisijaisesti HUS:n maksettavaksi.

Kirurgi oli vaatinut ylilääkäreiltä 147 000 euron oikeudenkäyntikulujen korvaamista. Oikeus katsoi kohtuulliseksi korvaukseksi 32 000 euroa.

Ylilääkärit joutuvat maksamaan 25 päiväsakkoa eli heidän tuloillaan noin 2000 euroa.

Syytteiden mukaan kirurgin kiusaaminen HUS:n lasten ja nuorten kirurgianosastolla alkoi jo vuonna 2002, mutta oikeuden mukaan työturvallisuusrikos toteutui vain syksyn 2004 osalta.

Ylilääkäreihin kohdistetut syytteet työsyrjinnästä hylättiin. Oikeus hylkäsi myös kolmannen syytetyn, silloisen toimialajohtajan syytteen työturvallisuusrikoksesta.

"Ilmapiiri oli vihan myrkyttämä"

Oikeuden mukaan erimielisyydet alkoivat vuonna 1999. Sydänkirurgi ei arvostanut ylilääkärin ammattitaitoa ja ylilääkäri puuttui kirurgin leikkaustapaan. Kirurgin mukaan kyse oli ylilääkärin ammatillisesta kateudesta häntä kohtaan. Ylilääkärin kertoman mukaan kirurgi ei ollut hyväksynyt ohjeellisia hoitokaavoja.

Vuonna 2002 riita kärjistyi kun silloinen vastaava ylilääkäri vaihtui. Aikaisempi ylilääkäri oli kyennyt pitämään esimies-ylilääkärin ja alais-kirurgin erimielisyydet aisoissa. Hän oli pitänyt molempia hyvinä osaajina.

Oikeudessa kuullut useat todistajat arvelivat riidan syyksi lääkäreiden "kilpailutilannetta". Tämä oli näkynyt lääkäreiden leiriytymisenä. Eräs todistaja piti ilmapiiriä "vihan myrkyttämänä".

Oikeus katsoi, että vuoden 2002 tapahtumien osalta kyse ei ollut rikoksesta.

Kirurgilta riistettiin mahdollisuus tehdä työtään

Sydänkirurgi jäi 2002 noin kahdeksi vuodeksi virkavapaalle ja sairauslomalle. Ongelmat jatkuivat kun kirurgi palasi työhönsä lastensydänkirurgiksi syyskuussa 2004. Ylilääkärit olisivat halunneet siirtää hänen aikuissydänkirurgiaan.

Oikeus totesi, että kirurgille ei ollut suunniteltu mitään työtehtäviä lasten sydänkirurgina, joten hänellä ei ollut edellytyksiä tehdä työtään. Ylilääkärit olivat oikeuden päätöksen mukaan eristäneet kirurgin työyhteisöstään.

Oikeus totesi, että osaston huono työilmapiiri ei johtunut kirurgista, vaan hänen saamastaan kohtelusta, kun hänen ei annettu tehdä työtään. Kirurgilta vietiin käytännössä lääkärin oikeudet.

Ylilääkärit olivat syksyllä määränneet kirurgin leikkaus- ja päivystyskieltoon. Oikeuden mukaan asiassa ei kuitenkaan ole näytetty, että kirurgin ratkaisut olisivat vaarantaneet potilasturvallisuuden.

Marraskuun alussa kirurgi määrättiin erityiseen perehdyttämisohjelmaan, jota kirurgi piti asiattomana ja ammattikunniaa loukkaavana. Erään todistajan mukaan tuossa vaiheessa "välit olivat palaneet täysin loppuun".

Kirurgi jäi parin kuukauden mittaiselle sairauslomalle marraskuussa. Töihin palatessaan hän siirtyi lastenosastolta aikuistensydänkirurgiaan.

(MTV3-Jarkko Sipilä)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot