Mainos
Mainos

Lääkäri: Kannabiksen lääkekäyttöä lisättävä – asiakassuma ja virastot syynä vähäiseen kannabisreseptien kirjoitukseen

Lääkekannabista voitaisiin määrätä Suomessa enemmän, sanoo psykiatrian erikoislääkäri Maria Vihervaara. Vihervaara ei ole kirjoittanut kannabisreseptejä, sillä pelkää potilasryntäystä ja sitä, miten Fimea ja Valvira asiaan suhtautuisivat.

Kannabisreseptien kirjoittamisesta tuli Suomessa laillista vuonna 2012, mutta reseptillisiä potilaita on Suomessa tällä hetkellä vain vähän alle 300.

Se mikä on melko vähän verrattuna muuhun maailmaan, huomauttaa erikoislääkäri Maria Vihervaara.

– Sitä on määrätty syöpäkipuihin, MS-tautiin ja kroonisiin psykiatrisiin vaikeisiin ongelmiin, jos ihminen on itse kokenut saaneensa avun, Vihervaara luettelee tapauksia, joihin kannabista on Suomessa määrätty.

Vaikka Vihervaara puoltaa lääkekannabiksen määräämistä, hän ei ole kirjoittanut itse ainuttakaan reseptiä.  

– Minulla alkaa olla tietoa aiheesta melkoisesti ja siinä mielessä uskaltaisin alkaa määrätä. Pelkään kuitenkin, että potilaspaine ja kysyntä olisi ihan valtavaa, Vihervaara selittää.

– Fimea ja Valvira ovat toimijoita, jonka kohdalla en tiedä mitä siitä seuraisi.

"Suurin osa käyttäjistä kunnon kansalaisia"

Keskustelu lääkekannabiksesta on lisääntynyt viime vuosien aikana. Vihervaara kertoo, että aiemmin keskustelua ei juuri ollut edes lääkäreiden keskuudessa. Täyskielto vaikeutti asian tutkimista.

– Nyt vasta on alkanut olla mahdollista tutkia kannabinoidien vaikutusta.

Maailmalla tutkimusta on kuitenkin jo tehty. Yksi syy lääkekannabiksen määräämisen vähäisyyteen on, ettei se tutkimustiedon valossa ole muita lääkkeitä tehokkaampi, ainakaan yksiselitteisesti.

Käyttäjien kokemukset ovat tutkimusten mukaan kuitenkin olleet hyviä.

–  Käyttäjiltä itseltään kerättyä tietoa ei osata oikein lääketieteessä arvostaa, Vihervaara harmittelee.

Toki suurin syy huoleen on se, että kannabista käytetään myös huumausaineena. Lääke on samaa kukintoa, jota kasvaa myös kotikasvattajien komeroissa, vaikka lajike ja vaikuttavien aineiden suhde saattaisi olla erilainen.

– Huoleen on aina syytä, jos kyse on riippuvuuskäyttäytymisestä. On pieni porukka, joka haluaa aina saada pään sekaisin ja joka käyttää sosiaalipalveluitakin runsaasti. Suurin osa käyttäjistä on kuitenkin ihan ”kunnon kansalaisia.”

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme