Mainos
Mainos

Lääkäri poisti vanhukselta väärän munuaisen

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on antanut huomautuksen erikoislääkärille, joka poisti ikääntyneeltä munuaissyöpäpotilaalta väärän munuaisen.

80-vuotiaalle potilaalle tehtiin kasvaimen löytämiseksi ylävirtsateiden tähystystutkimus. Keskussairaalassa käytössä olleen "jäykän" ureteroskoopin sijasta valittiin koekäyttöön saatu taipuisa ureterorenoskooppi.

Erikoislääkäri päätteli skoopin antaman monitorinäkymän avulla, että potilaalla oli kasvain vasemmassa munuaisessa. Oletus oli kuitenkin virheellinen, koska koekäytössä olleen skopialaitteiston antamassa näkymässä oli kiertymistä, mikä aiheutti virhetulkinnan vasemmasta munuaisesta oikean sijaan.

Tulkinnan perusteella lääkäri teki tähystyksessä munuaisen ja virtsanjohtimen poistoleikkauksen vasempaan munuaiseen.

Patologi ei kuitenkaan löytänyt munuaisesta kasvainta. Samassa yhteydessä tehty tähystystutkimus oikealle paljasti oikean munuaisaltaan kasvaimen.

Valvira sanoo antamassaan huomautuksessa, että erikoislääkäri ei ollut noudattanut kokeneelta erikoislääkäriltä vaadittavaa huolellisuutta valmistellessaan ja toteuttaessaan tutkimusta, jonka seurauksena potilaalle tapahtui hyvin vakava ja valitettava vahinko, eli väärän munuaisen poisto.

Koska kyseessä oli erikoislääkärille uusi laite mahdollisine uusine ominaisuuksineen, olisi lääkärin pitänyt Valviran mukaan varmistaa laitteen toimittajalta tähystimen kameran kääntymismahdollisuus ja näkymän mahdollinen vääristyminen.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Turun Sanomat.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme