Mainos
Mainos

Lääkäri: Suomeen tuskin riittää sikainfluenssarokotetta

Lääketieteen asiantuntijat epäilevät Suomen varautumista rokottein mahdolliseen sikainfluenssaepidemiaan. GlaxoSmithKline -yhtiöltä on tilattu 5,3 miljoonaa rokotetta, joiden toimittamisesta on tehty sopimus. Rokotteet saapuvat syksyllä.

Lisäksi Suomen valtio on ostanut puolella miljoonalla eurolla lupauksen hollantilaiselta Solvay -yhtiöltä toisen rokote-erän toimittamisesta.

Tuolla puolella miljoonalla eurolla Suomi saa neljännen paikan rokotejonossa, kun yhtiö ryhtyy aikanaan jakamaan rokotteita, ja jos Suomi päättää rokotteet tilata.

Lääketieteellisesen aikakauskirja Duodecimin (11/2009) pääkirjoituksessa infektiotautiopin professori ja ylilääkäri Heikki Peltola ruotii karuja faktoja sikainfluenssarokotteen valmistamisesta ja myymisestä.

Kylmiä lukuja rokotteista

Peltolan mukaan ensimmäisten 6-9 kuukauden aikana ehdittäisiin rokottaa korkeintaan 700 miljoonaa ihmistä, mikä on lukuna pienempi kuin rokotteen tuottajamaiden väkiluku. Peltola uumoilee, että rokotetta tuottavat maat rokottaisivat ensin oman väestönsä, ja puskisivat vasta sitten rokotetta myyntiin.

Suomen puolen miljoonan euron investointi paikkaan rokotejonossa vaikuttaa näiden faktojen valossa hukkaan heitetyltä rahalta. Ensimmäisessä tautiaallossa Suomelle ei Peltolan mukaan olisi todennäköisesti tarjolla kuin muutamia valittelun sanoja.

Vaikuttaakin erikoiselta, että GlaxoSmithKline on paitsi luvannut toimittaa 130 miljoonaa rokotetta Isoon-Britanniaan, Ranskaan, Belgiaan ja Suomeen, niin se on myös luvannut lahjoittaa 50 miljoonaa rokotetta kehittyviin maihin.

Intialainen ruoka ja punaviini lääkkeeksi

Uhkakuvien maalailun lisäksi Peltola esittelee kansanomaisempia lääkintäkonsteja. Peltolan mukaan esimerkiksi vihreässä teessä olevat katekiinit, curryjauheen kurkumiini ja punaviinin sisältämä polyfenoli resveratroli ovat yhdisteitä, joita kannattaisi tutkia influenssaviruksen suhteen.

Peltola kirjoittaa, että näistä ainesosista on olemassa eläinkoe- tai muuta näyttöä sen verran, että tutkiminen kannattaisi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme