Mainos

Lääkäri tylytti abortin hakijaa – rutisti ultraäänikuvat ja vihjaili

Helsinkiläisnainen sai aborttia hakiessaan lääkäriltä epäasiallista kohtelua. Potilasasiamiesten mukaan vastaavanlaiset tapaukset ovat kuitenkin harvinaisia.

25-vuotias Sari huomasi keväällä 2010 olevansa raskaana. Elämäntilanteensa vuoksi hän ei halunnut pitää lasta, vaan päätyi hakemaan aborttia. Saadakseen lähetteen toimenpiteeseen nainen suuntasi helsinkiläiselle lääkäriasemalle. Lääkärikäynnistä tuli kuitenkin odotettuakin epämiellyttävämpi. Jo ajanvaraus enteili ongelmia.

– Vastaanoton nainen selasi kalenteria ja sanoi, että tuossa olisi yksi lääkäri vapaana, mutta hän ei ehkä ole aivan sopiva, kun ovat nämä aborttiasiat kyseessä, Sari muistelee.

Aikataulusyistä Sari päätyi kuitenkin kyseiselle mieslääkärille. Vastaanottokäynnin aluksi lääkäri kysyi, mitä ehkäisymenetelmää Sari oli käyttänyt.

– Sanoin että kondomia. Hän katsoi minua epäilevästi ja sanoi, että otetaan ultraäänikuvat.

Ultraäänikuvista selvisi, että Sari oli kuudennella viikolla raskaana.

– Lääkäri nosti kuvat naamani eteen, rypisti ne ja tiputti pöydälle tokaisten, että sinähän et näillä mitään teekään, kun olet tämän valinnan tehnyt.

Lääkärin tyly kohtelu jatkui läpi vastaanottokäynnin.

– Lopuksi lääkäri kuittasi, kun nousin lähteäkseni, että kortsuahan ne kaikki väittävät käyttäneensä, kun eivät kehtaa kertoa, että ehkäisy unohtui kokonaan. Yritin siinä vielä sanoa, että tässä ei ole kyse siitä, mutta hän vastasi että "no niinpä joo".

Aborttiasioista valitetaan harvoin

Saria lääkäriasemalla saatu tyly kohtelu jäi kalvamaan ja hän päätti laittaa palautetta kyseiselle lääkäriasemalle saamastaan epäasiallisesta kohtelusta.

– Pääajatukseni oli, että niin kauan kun abortti on laillista, saamani kohtelu on täysin asiatonta. Sain ylilääkäriltä pahoittelevan viestin ja hän lupasi ottaa asian esille.

Kovin yleistä Sarin kokema kohtelu ei Helsingin seudulla kuitenkaan ole. Ainakaan aiheesta ei ole valitettu. Aluehallintoylilääkäri Helena Mussalo-Rauhamaa kertoo, että vuodesta 2010 lähtien aluehallintovirastoon on tullut ainoastaan yksi valitus potilaan huonosta kohtelusta aborttia hakiessa.

Helsingin kaupungin potilasasiamiehen tietoon ei ole tullut yhtäkään vastaavanlaista tapausta. Myöskään ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön potilasasiamies Seija Kankare ei muista valituksia, jotka olisivat liittyneet aborttiin.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin potilasasiamiehen Sanna Ryynäsen mukaan aborttiin liittyvästä huonosta kohtelusta tulee korkeintaan 1–2 yhteydenottoa vuodessa. Hän tosin muistuttaa, että kaikki potilaat eivät tee valitusta huonosta kohtelusta, vaikka he olisivat sellaista saaneetkin.

Huonosta kohtelusta kannattaa valittaa jo lääkärille

Lain mukaan potilasta on kohdeltava hänen vakaumustaan ja yksityisyyttään kunnioittaen ja niin, että hänen ihmisarvoaan ei loukata. Se, mikä ketäkin loukkaa, riippuu tietysti ihmisestä. Jos saamaansa palveluun ei ole tyytyväinen, voi asiasta valittaa.

– Ensisijaisesti kannattaa antaa palautetta sille henkilölle, jolta on huonoa kohtelua saanut. Eli suora palaute. Jos tällöin ei päästä yhteisymmärrykseen, kannattaa ottaa yhteyttä hoitavan lääkärin esimieheen, hallintoneuvos Pekka Järvinen sosiaali- ja terveysministeriöstä kehottaa.

Jos ei tiedä, miten valittaa, apua voi kysyä myös potilasasiamiehiltä. Mikäli kokee vielä haluavansa valittaa asiasta ylemmälle tasolle, tulee tehdä kantelu aluehallintovirastoon.

– Se on sitten aivan henkilön itsensä päätettävissä, tekeekö kantelun. Sitä ei voi kukaan viranomainen sanoa, että pitääkö tai kannattaako asiasta valittaa, Järvinen sanoo.

Abortin tehneen haastateltavan nimi on muutettu.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot