Mainos
Mainos

Lääkärien asenne ympärileikkauksiin tiukentunut

Suomessa suoritetaan poikien uskonnollisia ympärileikkauksia enää yhdessä yliopistollisessa sairaalassa. Tyttöjen ympärileikkaukset ovat kokonaan kiellettyjä.

Suomalaislääkäreiden suhtautuminen uskonnollisista syistä tehtävään ympärileikkaukseen on tiukentunut viime vuosina. Juutalais- ja muslimipoikien ympärileikkauksia tehdään maan viidestä yliopistosairaalasta enää vain Oulussa.

-Oulussa tehtävät muslimipoikien leikkaukset voi laskea yhden käden sormilla vuodessa. Tältä vuodelta en itse muista yhtään tapausta, kertoo lastenkirurgian erikoislääkäri Mika Venhola OYS:sta.

Stakesin tilaston mukaan uskonnollisia ympärileikkauksia tehtiin Suomen sairaaloissa viime vuonna 77. Luku muodostuu pääasiassa yksityisillä sairaansijoilla tehtävistä leikkauksista. Luvussa eivät näy uskonnollisten yhteisöjen eli juutalaisten ja muslimien keskuudessaan suorittamat leikkaukset.

Yliopistosairaaloiden suhtautuminen leikkauksiin tiukentui sen jälkeen, kun eduskunnan apulaisoikeusasiamies Riitta-Leena Paunio totesi kannanotossaan vuonna 1999, että Suomen terveyskeskuksissa tai sairaaloissa ei tulisi tehdä ympärileikkauksia uskonnollisista syistä.

Tampereen ja Turun yliopistosairaalat lopettivat leikkaukset kannanoton jälkeen. Helsingissä ja Kuopiossa ei ympärileikkauksia tehty ennen kannanottoakaan.

Komplikaatiot voivat olla vakavia

Paunion kannanoton perusteluna oli se, että ympärileikkaukseen ei ole terveydenhoidollisia tai lääketieteellisiä syitä. Hän suhtautuu leikkaukseen edelleen hyvin varoen komplikaatioriskin takia.

-Suomen julkisella terveydenhuollolla ei ole myöskään velvoitetta leikkaukseen, Paunio sanoo. Lisäksi kannanottoon sisältyy suositus, että poikien ympärileikkausta ei tehtäisi ennen kuin lapsi pystyy ikänsä puolesta itse ymmärtämään asian merkityksen ja sanomaan siihen mielipiteensä.

Ympärileikkauksen mahdollisia komplikaatioita ovat mm. verenvuoto, tulehdukset, virtsaamiskivut ja rakon tyhjentämisen vaikeudet. Tulehdus voi aiheuttaa esimerkiksi peniksen kuolion.

-Vakavin komplikaatio on kuitenkin se, kun kivulias ja ahdistava, ilman riittävää puudutusta tehty ympärileikkaus jättää pienelle lapselle pysyvän trauman, painottaa kliinisen fysiologian professori Esko Länsimies Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

Länsimiehen mukaan Kuopion muslimipoikien kaltaisia, komplikaatioita saaneita lapsia on saatettu tuoda Suomen sairaaloihin aikaisemminkin, mutta tapauksista on vaiettu asian arkuuden vuoksi.

Juutalaisten vahva perinne

Uskonnollisista syistä tehtäviä ympärileikkauksia ei ole käsitelty Suomen laissa. Ongelmaksi ovat vähitellen muodostuneet uusien maahanmuuttajien leikkausrituaalit.

-Suomessa pitkään asuneilla juutalais- ja tataariyhteisöillä on asiat "päiväjärjestyksessä", sillä heillä on riittävä määrä lääkäreitä leikkauksen tekemiseen, Länsimies huomauttaa.

Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen apulaisjohtaja Tarja Holi myöntää, että kaikkien uskonnollisten yhteisöjen leikkaukset eivät etene yhtä toivotulla tavalla.

-Jotkut leikkaajat eivät ole saaneet lääkärinkoulutusta, mutta ovat eri kulttuurien mukaan "vihkiytyneet" leikkauksia tekemään, Holi kertoo.

Ahtauden vuoksi leikataan paljon

Tyttöjen ympärileikkaus on Suomessa täysin kielletty, koska se täyttää pahoinpitelyrikoksen tunnusmerkit. Terveydellisistä syistä tehtävä ympärileikkaus on erotettava uskonnollisista syistä tehtävästä leikkauksesta.

Terveyteen perustuva leikkaus voidaan tehdä pojalle, jos hänellä on ahdas esinahka ja toistuvia tulehduksia. Leikkauksessa esinahasta poistetaan osa, jotta esinahkan ja terskan väli pysyisi puhtaana.

Stakesin tilastojen mukaan Suomessa leikattiin terveydellisistä syistä viime vuonna 2134 poikaa tai nuorta miestä. Esimerkiksi OYS:ssa leikkauksia tehdään toistasataa vuodessa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme