Mainos

Lääkärien työtehoon haetaan apua laskentamalleista

Uuden tutkimuksen mukaan jopa neljännes lääkärin työajasta haaskautuu tehottoman johtamisen vuoksi.

Merkittävä osuus lääkärien työajasta kuluu hukkaan puutteellisten potilastietojen ja sairaalan tehottoman johtamisen takia. Lappeenrannan teknillisen yliopiston laatukustannuslaskelmien mukaan menetetty osuus päivittäisestä työajasta on 12-25 prosenttia. Tutkimus osoittaa myös, että sairaalat voisivat merkittävästi parantaa laiteinvestointiensa suunnittelua.

Tutkimuksessa selvitettiin, kuinka teollisuudessa ja yrityksissä laajalti käytettyjä ohjaus- ja laskentamalleja voitaisiin soveltaa sairaalaympäristöön. Etelä-Karjalan keskussairaalassa luotiin ja testattiin neljää laskentamallia. Tarkoituksena oli tuottaa entistä luotettavampaa tietoa palveluiden ja hoitoprosessien todellisista kustannuksista ja hankkeiden kannattavuudesta.

- Kyse ei ole siitä, että potilaalle pyrittäisiin antamaan halpaa tai heikkolaatuista hoitoa, vaan siitä että olemassa olevat resurssit pitää käyttää järkiperäisesti parhaan mahdollisen hoidon antamiseksi mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman monelle potilaalle, kertoo professori Timo Kärri Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.

Yksi osatutkimus osoittaa, ettei laiteinvestointipäätöksiä tyypillisesti arvioida niiden taloudellisen kannattavuuden näkökulmasta. Merkittävätkin laitehankinnat tehdään yhä pelkän laitteen tarpeellisuuskartoituksen perusteella, ilman että mietitään koko elinkaaren kustannuksia tai kyseisen investointihankkeen kannattavuutta.

Hyöty-kustannustyyppiset tarkastelut tuovat oleellista lisäinformaatiota päätöksentekijälle.

- Tämä ei tarkoita sitä, että taloudellinen kannattavuus asetettaisiin ainoaksi kriteeriksi vaan että kannattavuus otettaisiin entistä paremmin huomioon investointeja hyväksyttäessä, tiivistää Kärri.

Tutkimuksessa kehitettiin myös mallit hoitoketjujen ja päiväkirurgian toimivuuden arvioimiseksi. Etelä-Karjalan keskussairaala osallistui tiiviisti tutkimus- ja kehitystyöhön.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot