Mainos

Lääkärikäyntien Kela-korvaus uhattuna

Terveysalan yritykset pelkäävät, että lääkärikäynneistä saatava Kela-korvaus on joutumassa leikkauslistalle.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kari Välimäki siirtäisi 500 miljoonan euron rahapotin kunnille, jotta turhaa hallintoa karsittaisiin.

Fysioterapiayrittäjä Anna-Liisa Tanninen tietää, että Kela-korvaus on tärkeä erityisesti pätkätyöläisille.

- Moni asiakkaista kysyy Kela-korvausta ensimmäiseksi. Se on heille on hyvin tärkeää, koska pätkätyöntekijöillä elämä on muutenkin epävarmaa, ja heille työkyvyn ylläpitäminen on tärkeä asia, sanoo Tanninen

Kela-korvaus pienentää asiakkaan laskua keskimäärin 25 prosenttia. Se koskee noin yhdeksää miljoonaa käyntiä lääkärillä, hammaslääkärillä ja fysioterapiassa sekä viittä miljoonaa matkakorvausta. Kyseessä on 500 miljoonan euron automaattiset korvaukset.

STM:n kansliapäällikkö siirtäisi koko potin kunnille, jotta turhaa hallintoa karsittaisiin.

- Jos vastuut saadaan selkeytettyä niin, että rahoitus ja järjestämisvastuu ovat samassa paikassa, antaa se mahdollisuuden myös kustannusten hallintaan, perustelee kansliapäällikkö Kari Välimäki.

Fysioterapia- ja lääkäriyritykset varoittavat, että muutos johtaisi hoitojonojen pitenemiseen julkisessa terveydenhoidossa.

- Jos murto-osakin siirtyy julkiselle sektorille, niin kyllä julkinen sektori on todellakin haasteissa hoitotakuun kanssa. Tämähän johtaa siihen että jonot automaattisesti kasvavat. Hoitotakuuvelvoitteen täyttäminen järjestämisvastuussa olevilla kunnilla ja kuntayhtymillä tulee mahdottomaksi, sanoo toiminnanjohtaja Ismo Partanen Lääkäripalveluyritykset-yhteistoimintajärjestöstä.

Kunnille siirtyvää rahapottia ei olisi korvamerkitty - yritykset pelkäävät, että rahat voisivat mennä terveyspalveluiden sijasta vaikka asvalttitöihin. Kansliapäällikkö ei näe tätä ongelmana.

- Voi olla, että joskus esimerkiksi terveellinen liikenneympäristö on parempi investointi kuin terveydenhuollon palveluiden järjestäminen tai laitoshuolto. Kyllä minä luotan siihen, että osaavat päätöksentekijät tietävät , miten näitä yhteiskunnan voimavaroja parhaiten painotetaan, sanoo Välimäki.

Uudelta hallitukselta kaikki odottavat ratkaisua, miten ikääntyvä Suomi rahoittaa terveyspalvelut.

(MTV3)

Katso Jussi Kärjen juttu (Seitsemän uutiset 19.5.2011)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot