Mainos
Mainos

Lääkärikopteritoimintaan suuria muutoksia

Nykyistä pelastus- ja lääkärihelikopteritoimintaa on arvosteltu tehottomaksi ja sekavaksi. Jatkossa sitä pyörittäisi valtakunnallinen hallinnointiyksikkö.

Sisäministeriön työryhmä ehdottaa, että tukiyhdistysten pyörittämä lääkärihelikopteritoiminta siirtyisi sosiaali- ja terveysministeriön alaisuuteen.

Lääkärihelikopteritoiminnan kilpailutusta, sopimusten laatimista sekä valvontaa varten perustettaisiin valtakunnallinen hallinnointiyksikkö.

Nykyisten lääkärihelikopterioperaattoreiden, muiden muassa Medihelin, sopimukset päättyvät vuonna 2010. Uusi hallinnointiyksikkö arvioisi siihen mennessä uudelleen kuinka monta lääkärihelikopteria Suomeen tarvitaan ja kilpailuttaisi toiminnan uudelleen.

Työryhmän esityksen mukaan pelastushelikopteritoiminnot siirtyisivät puolestaan sisäministeriön hallintaan ja toiminta hoidettaisiin pääosin valtion omilla ilma-aluksilla.

Työryhmä jätti tänään mietintönsä sisäministeri Anne Holmlundille (kok.) ja peruspalveluministeri Paula Risikolle (kok.).

- Tässä on nyt selkeät, napakat ja realistiset ehdotukset, ja ne ovat juuri niitä, joihin nyt on tartuttava, Risikko totesi.

Ratkaisua pelastus- ja lääkärihelikopteritoiminnan turvaamiseksi on haettu pitkään ja sitkeästi. Nykyistä järjestelmää on kritisoitu sekavaksi ja tehottomaksi.

Uusista sopimuksista avoin kilpailu

Työryhmän jäsenen, sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kari Välimäen mukaan uudet sopimukset ratkaistaisiin normaalin kilpailumenettelyn mukaisesti.

- Hallintoyksikön tehtävänä on ensinnäkin muodostaa yhtenäiset laatuvaatimukset toiminnalle, ja muodostaa sellainen järjestelmä, jossa voidaan aidosti kilpailuttaa. Siihen kilpailuun ovat sitten tervetulleita uudet ja vanhat toimijat myös maan rajojen ulkopuolelta.

Lääkärihelikopteritoiminnan rahoitus hoidettaisiin työryhmän selvityksen mukaan niin, että kopterin lääkinnällisestä toiminnasta aiheutuvista kustannuksista vastaisivat yliopistolliset sairaanhoitopiirit. Lääkärihelikopteritoiminta ja sen hankkimat helikopterikuljetuspalvelut tukikohtineen rahoitettaisiin puolestaan raha-automaattiyhdistyksen varoilla.

Sosiaali- ja terveysministeriö tekee lopulliset päätökset asiassa lähiviikkojen aikana.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot