Mainos
Mainos

Lääkärilakko lykkääntyy odotetusti maaliskuulle

Mahdollisen lääkärilakon lykkääntyminen maaliskuun puolelle varmistui tänään, kun Kunnallinen työmarkkinalaitos päätti viedä lakon virkariitalautakunnan käsittelyyn. Työnantajapuoli epäilee, että kiireellistä apuakaan saavien hoitoa ei voida taata, jos lakko toteutuu Lääkäriliiton ilmoittamalla tavalla.

Kunnallinen työmarkkinalaitos ja akavalainen Lääkäriliitto kävivät perjantaina ja maanantaina läpi lakkorajoja ja lakon yhteiskuntavaarallisuutta. KT:n apulaisneuvottelupäällikön Ulla-Riitta Parikan mukaan lakon ulkopuolelle ei ole toistaiseksi rajattu riittävää määrää lääkäreitä. Välttämättömään hoitoon jääviä aukkoja ei haluta jättää lakonaikaisella ns. suojelutyöllä paikattaviksi, vaikka Lääkäriliitto on luvannut osoittaa työvoimaa suojelutyöhön. Työnantaja myös edellyttää, että joitakin toimintoja lisää, mm. huumeyksiköt, olisi rajattava kokonaan lakon ulkopuolelle. Lääkäriliitto on luvannut, että lakko ei vaaranna kenenkään terveyttä. Mm. syöpätautien tutkimus ja hoito, psykiatrian erikoisala, pitkäaikaissairaiden hoito, kotisairaanhoito, raskaudenkeskeytykset ja äitiysneuvolat toimivat normaalisti myös lakon aikana.

Liiton mukaan yhtään sairaalaa ei jouduta sulkemaan eikä potilaita siirtämään lakon takia. Lääkäriliitto jätti viime torstaina varoituksen 19. helmikuuta alkavasta työtaistelusta. Kun uhka odotusten mukaisesti meni virkariitalautakunnan arvioitavaksi, siirtyi mahdollisen lakon alku kahdella viikolla eteenpäin eli maanantaihin 5. maaliskuuta. Työministeriö voi vielä lisäksi lykätä lakkoa valtakunnansovittelijan esityksestä yhdellä viikolla. Lääkäriliitto on ilmoittanut toteuttavansa lakon kahden-neljän viikon jaksoissa niin, että sairaalat ja terveyskeskukset ovat eri puolilla maata vuoroin lakossa, vuoroin töissä. Valtakunnansovittelija ei ole vielä kutsunut osapuolia sovitteluun.

Vain suosituksia

Kunnallisen virkariitalautakunnan on kahden viikon kuluessa päätettävä, onko työtaistelu yhteiskunnalle vaarallinen. Jos lakkoa pidetään vaarallisena, lautakunta voi kehottaa lääkäreitä luopumaan uhkauksestaan osittain tai kokonaan.

Puolet kahdeksanjäsenisen virkariitalautakunnan jäsenistä on valittu työnantaja-, puolet palkansaajakeskusjärjestöjen esityksestä. Lautakunnan päätökset ovat suosituksia eikä niitä ole pakko noudattaa.

Kun lääkärit viimeksi olivat menossa lakkoon vuonna 1998, uhattiin silloinkin vuorolakolla. KT vei mallin työtuomioistuimeen, joka piti sitä kuitenkin laillisena. Parikan mukaan mm. lakossa olevat on nyt määritelty selkeämmin eikä uutta haastetta työtuomioistuimeen ole ainakaan toistaiseksi suunnitelmissa.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme