Mainos

Lääkärilakon kohtalo ratkennee loppuviikosta

Neuvottelut ensi maanantaina uhkaavan lääkärilakon estämiseksi jatkunevat koko loppuviikon. Lakon kohtalo voi jäädä viikonlopun tai maanantain vastaisen yön neuvotteluiden varaan. Toinen vaihtoehto on, että työministeriö päättää lakon lykkäämisestä vielä yhdellä viikolla. Päätös lakon siirtämisestä tulisi tehdä perjantaina kello 12 mennessä.

Valtakunnansovittelija Juhani Salonius ei vielä tänään lähtenyt arvailemaan lykkäyspäätöksen kohtaloa. Perusteet lykkäykselle olisivat jo olemassa, sillä virkariitalautakunta siirsi lakon aloittamista jo kahdella viikolla vedoten sen yhteiskuntavaarallisuuteen. Mikäli työtaistelu aiheuttaa yhteiskunnalle merkittävää haittaa, neuvotteluihin voi olla tarpeen varata lisäaikaa. Osapuolet istuvat neuvottelupöytään seuraavan kerran tiistaina iltapäivällä. Aamupäivällä Salonius käy läpi kiistakysymyksiä Suomen Lääkäriliiton neuvottelijoiden kanssa.

Suuri näkemysero palkankorotuksista

Neuvotteluja on viikonloppua lukuunottamatta ollut lähes päivittäin. Maanantaina osapuolet selvittivät tilannetta parin tunnin ajan. Esillä olivat kaikki keskeiset kiistakysymykset, jotka koskevat lähinnä palkankorotusten suuruutta ja päivystysvuorojen järjestelyjä.

Riitahaarukka Lääkäriliiton ja Kunnallisen työmarkkinalaitoksen välillä on ollut suuri. Lääkäriliitto on vaatinut 20 prosentin korotusta peruspalkkoihin, kun Kunnallisen työmarkkinalaitoksen tarjous on ollut 5,5 prosenttia. Markoissa lääkäreiden vaatima kuukausipalkan korotus olisi 4000-5000 markan luokkaa. Työnantaja on tarjonnut noin 1000 markkaa.

Täsmälakko iskisi suurimpiin kaupunkeihin

Kuntien palveluksessa olevien lääkäreiden työtaistelu koskisi suurimpien kaupunkien sairaaloita ja terveyskeskuksia. Lakko toteutettaisiin kahden-neljän viikon jaksoissa niin, että sairaalat ja terveyskeskukset olisivat eri puolilla maata vuoroin lakossa, vuoroin töissä. Lakon piirissä olisi kaikkiaan noin 3000 lääkäriä. Kunakin viikkona lakkoilijoita olisi noin 800.

Lakon alkaessa jouduttaisiin ilmeisesti vielä tarkistelemaan lakkorajoja. Kuntatyönantaja haluaa varmuuden siitä, että kiireellinen ja välttämätön hoito ja tutkimus turvataan myös lakon aikana. Lääkäriliitto on korostanut pitävänsä huolta siitä, ettei potilaiden terveydelle aiheudu vaaraa.
(STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot