Mainos
Mainos

Lääkärilehti: Huumaavat lääkkeet jatkossa vain e-reseptillä

Marraskuun alusta lähtien keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden ja huumausaineiden reseptit saa vain sähköisinä. 

Lääkärilehden mukaan potilaat eivät voi jatkossa enää kieltäytyä e-reseptistä keskushermostoon vaikuttavien, niin sanottujen PKV-lääkkeiden, ja huumausainereseptien kohdalla.

Lainmuutoksella halutaan ehkäistä näiden lääkkeiden väärinkäyttöä.


Reseptin korjaaminen mahdollistuu

Lääkärien toivomuksesta e-reseptiin tulee myös mahdollisuus korjata reseptiä, joka on jo kokonaan toimitettu. Tätä tarvitaan esimerkiksi tilanteissa, joissa lääkkeen määrännyt lääkäri haluaa kirjata reseptiin uusimiskiellon.

Apteekille tulee taas oikeus tehdä reseptiin teknisiä korjauksia lääkäriltä kysymättä. Puutteellisia reseptejä voidaan korjata apteekissa sopien siitä lääkärin kanssa esimerkiksi puhelimitse. Valmisteen muotoa tai määrättyä määrää näin ei voi korjata.

Uusiminen helpottuu

Marraskuun alusta alkaen potilas voi pyytää reseptin uusimista Omakanta-palvelun kautta. Tähän asti uusimispyynnöt ovat tulleet terveydenhuoltoon apteekin kautta. Terveydenhuollon yksikkö päättää itse, ottaako se sähköisiä uudistamispyyntöjä vastaan.

– Ensisijaisesti potilaalle tarjotaan järjestelmässä sitä terveydenhuollon yksikköä, joka on määrännyt uusimman ­uusittavista resepteistä, projektipäällikkö Harri Nurmi THL:sta Lääkärilehdelle.

Marraskuisen lakimuutoksen myötä tulee myös mahdollisuus kirjoittaa henkilötunnuksettomia reseptejä.

– Tällaisia reseptejä apteekki ei voi toimittaa ilman potilasohjetta.

Tietojenluovutuskielto mahdolliseksi

Potilas voi marraskuun alusta alkaen asettaa myös reseptikohtaisen tietojenluovutuskiellon. Kielletystä reseptistä ei saa luovuttaa tietoja apteekeille eikä terveydenhuollolle. Vain lääkkeen määrännyt lääkäri saa tietoja reseptistä reseptikeskuksesta.

– Potilasohjeen viivakoodi on reseptin yksilöivä tunniste, jonka avulla lääke voidaan potilaalle apteekista toimittaa, Nurmi kertoo.

Nurmi muistuttaa, että potilastietojärjestelmässä mahdollisesti ylläpidettävään lääkityslistaan kielto ei vaikuta.

Muutokset eivät koske niitä lääkäreitä tai organisaatioita, jotka eivät vielä ole liittyneet e-reseptijärjestelmän käyttäjiksi.

Käyttäjäksi liittyminen ei ole pakollista organisaatioille ja omassa praktiikassaan toimiville lääkäreille, jotka kirjoittavat alle 5 000 reseptiä vuodessa. He voivat jatkaa paperireseptin käyttöä vuoden 2016 loppuun saakka.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot