Mainos
Mainos

Lääkäriliitto ei antaisi sairaanhoitajille oikeutta määrätä lääkkeitä

Terveydenhoitajien oikeus hankkia ja antaa rokotteita terveille ihmisille sen sijaan olisi Lääkäriliiton mielestä järkevää.

Suomen Lääkäriliitto ei pidä perusteltuna sitä, että sairaanhoitajille annettaisiin oikeus määrätä lääkkeitä. Liiton mielestä eri ammattiryhmien on hyvä keskittyä omaan osaamiseensa, ja diagnoosi sekä hoidosta päättäminen ovat lääkärin tehtäviä.

Lääkäriliitto olisi enemminkin huolissaan siitä, että Suomessa määrätään liikaa lääkehoitoja ja monilääkitystä on liikaa. Myös kasvavien lääkekustannusten hallinta edellyttää hyvää farmakologista peruskoulutusta ja lääkehoidon osaamista.

-Ajankohtaisen vanhustenhoidon selvityshankkeen mukaan nykymuotoinen sairaanhoitajien koulutus ei anna valmiuksia lääkehoitoon, vaan se keskittyy selkeästi hoitotieteeseen. Lääkehoidon osaamista, kuten perusfarmakologiaa ja lääkkeiden vaikutuksia, ei voi kuroa kiinni muutamalla opintoviikolla, Lääkäriliitto huomauttaa kannanotossaan.

Terveydenhoitajien oikeus hankkia ja antaa rokotteita terveille ihmisille sen sijaan olisi Lääkäriliiton mielestä järkevää. Lisäksi reseptilääkkeitä voitaisiin siirtää myös edelleen harkitusti käsikauppalääkkeiksi.

Sairaanhoitajien rajoitettua lääkkeenmääräämisoikeutta on pohdittu sosiaali- ja terveysministeriön työseminaarissa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme