Mainos
Mainos

Lääkäriliitto: Kotitesti ei riitä Borrelian varmistajaksi

Suomen Lääkäriliitto ei innostu uusista kotikäyttöön tarkoitetuista Borrelia-testeistä.

Liiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila arvioi, että markkinoille nyt tulleet vasta-ainetestit ovat "varsin pitkälle menevää itsediagnostiikkaa ja että asiassa liikutaan testaamisen harmaalla alueella".

Hän huomauttaa, että testituloksen ollessa myönteinen lääkäriin on lähdettävä joka tapauksessa.

– Näin on toimittava myös silloin, kun tulos on kielteinen, mutta mahdollinen punkin purema ja sen seuraukset huolestuttavat.

– Testit saattavat myös olla sekä hankalia tulkita että käyttää. Tämä ei ole mikään raskaustesti, jossa testin tehnyt tietää, mitä toimia vastaus edellyttää, Halila vertaa.

Kaupan on jo aiemmin ollut testejä, joilla voidaan tarkistaa, onko kehosta löytynyt punkki Borrelia-bakteerin kantaja. Uutuustestissä sen sijaan selvitetään sormenpäästä otettavalla verinäytteellä, onko punkin puremaksi joutunut jo sairastunut Borrelia-infektioon.

Lääkäriliitosta Halila muistuttaa, että puremien ennaltaehkäisy suojautumalla vaateilla on edelleen tehokkain keino välttää infektio ja sen mahdollisesti aiheuttamat taudit.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme