Mainos
Mainos

Lääkäriliitto: Työnantajan vietävä rikosepäilyt poliisille

Lääkärit pelkäävät usein rikosilmoituksen tekemistä.

Lähes joka viides lääkäri on joutunut työssään uhkailun tai väkivallan kohteeksi. Ilmoituskynnys on kuitenkin korkea, koska moni pelkää kostotoimia.

Nyt toivotaankin, että tutkintapyynnön voisi tehdä työnantaja.

Viime vuonna työpaikalla uhkailtiin 3000 lääkäriä ja suoranaisen väkivallanteon kohteeksi joutui pari sataa.

Suurin osa on haukkumisia, huutamisia, mutta myös tönimisiä, kiinnikäymisiä, ja valitettavasti noin puoli prosenttia myös vakavia väkivaltatilanteita.

- Sellasia että niissä on hengenvaara lähellä. Käydään niin voimakkasti kimppuun, kertoo HUS-kiinteistöjen turvallisuuspäällikkö Seppo Ronkainen.

Pahoinpitelyt ovat asianomistajarikoksia eli uhrin on tehtävä rikosilmoitus omalla nimellään. Lääkäriliiton mukaan ilmoituskynnys alenisi ja turvallisuus paranisi, jos uhkailusta tai väkivallasta ilmoittaminen siirtyisi työnantajalle.

- Lääkäri voi joskus kokea niin että onko hän itse jotenkin toiminnallaan toiminut väärin kun hän on tällaiseen tilanteeseen joutunut, se voi olla osasyy. Ja sitten toinen syy on se, että hän voi pelätä että joutuu uuteen tilanteeseen, uuden uhkan kohteeksi sen seurauksena, kertoo Suomen Lääkäriliiton koulutusjohtaja Hannu Halila.

Uhkaavimmat hetket ajoittuvat yllättäen aamun ja päivän tunteihin, ja kohteena on usein nuori, kokematon naislääkäri.

- Esimerkiksi HUS:issa väkivalta on tuplaantunut parissakymmenessä vuodessa. On siirrytty juoppotilanteesta moniongelmaisten käsittelyyn. Eniten sattuu psykiatrian osastoilla. Mutta sitten on yllättäviäkin osastoja, paikkoja, esimerkiksi synnytyssalit, lastenosastot, Ronkainen selvittää.

Lääkäriliiton kyselyn mukaan kaksi kolmesta lääkäristä pitää mahdollisena väkivallan uhkaa työssään.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme