Mainos
Mainos

Lääkäriliitto tyrmää ympärileikkaukset julkisessa terveydenhuollossa

Lääkäriliiton mielestä lääkärien tutkimus- ja hoitopäätösten pitää perustua aina lääketieteellisiin syihin. Etujärjestö muistuttaa myös, että ympärileikkaus tehdään usein lapselle, joka ei pysty itse päättämään asiasta.

Suomen Lääkäriliitto tyrmää sosiaali- ja terveysministeriön ja Kuntaliiton suosituksen, jonka mukaan poikien ympärileikkauksia olisi vastedes tehtävä julkisessa terveydenhuollossa. Lääkäreiden etujärjestön mukaan näiden toimenpiteiden tekeminen ei kuulu kansalaisten verovaroin kustannettaviksi.

Muutoinkin kuormitetulle julkiselle terveydenhuollolle ei liiton mielestä pidä sälyttää enää tehtäviä, jotka eivät kuulu terveyden edistämiseen tai sairauksien hoitoon.

Lääkärit ovat pohtineet asiaa myös lääkärin etiikan kannalta ja katsovat, että näistä toimenpiteistä koituu aiheeton terveysriski. Tilannetta pahentaa vielä se, että toimenpide tehdään usein lapselle, joka ei pysty itse päättämään asiasta.

Lääkäriliiton mukaan lääkärien tutkimus- ja hoitopäätösten pitää perustua aina lääketieteellisiin syihin. Poikien ei-lääketieteelliset ympärileikkaukset sopivat huonosti suomalaiseen kulttuuriin, jossa yksilön ruumiillista koskemattomuutta kunnioitetaan.

Lääkäriliitto suosittelee kuitenkin, että toimenpidettä pyytäviin suhtaudutaan aina ymmärtäväisesti. Jos toimenpiteen kohde on lapsi, vanhempien kanssa olisi pyrittävä keskustelemaan toimenpiteen lykkäämisestä ajankohtaan, jolloin lapsi pystyy itse päättämään asiasta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme