Mainos

Lääkärille pääsy Suomessa OECD-maiden heikoimpia – "rapautuminen ripeää"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella käydään kovaa julkisen terveydenhuollon puolustuskampanjaa. Pääjohtajalla on lukuisia huolenaiheita.

– Noin neljäsosa suomalaisista asuu kunnissa, jossa tavallista lääkärille pääsyä joutuu jonottamaan yli neljä viikkoa ja peräti kolme neljästä suomalaisesta asuu sellaisen kunnan alueella, jossa joutuu jonottamaan vähintään kaksi viikkoa, Pekka Puska sanoo.

Pääjohtajan mukaan suomalaisen perusterveydenhuollon rapautuminen on ripeää.

– Tilanne on yllättävän huono. Sen lisäksi, että meillä on isoja terveyseroja väestöryhmittäin, OECD:n tilastot osoittavat, että Suomessa lääkärille pääsy on OECD-maista epäoikeudenmukaisinta. Suomeksi, köyhemmät ja palveluja eniten tarvitsevat saavat niitä palveluja suhteellisesti vähiten.

Viime vuoden OECD-raportin mukaan Suomi on oikeudenmukaisuusindeksillä mitaten neljänneksi heikoimmalla sijalla lääkäripalvelujen tavoitettavuudessa, kun huomioon otetaan asiakkaan tulotaso. Suomen edellä ovat vain Puola, Yhdysvallat ja Espanja.

– Meillä on yhä vaikeampi päästä terveyskeskukseen. Lääkärit ovat siirtyneet sairaalapuolelle, yksityispuolelle, työterveyshuoltoon, joissa taas lääkärikäynnit ovat lisääntyneet.

Kun terveyskeskuslääkäreille tehtiin vuonna 2000 reilu 10 miljoonaa käyntiä, vuonna 2010 luku oli reilu kahdeksan miljoonaa käyntiä. Samaan aikaan työterveyshuollossa käynnit ovat kasvaneet lähes kolmanneksella.

Asiantuntijat ja poliitikot vastakkain

Puskan mukaan sote-uudistuksessa asiantuntijat ja poliitikot ovat yhä eri puolilla. Pääjohtajan mukaan hallituksen kannattaisikin miettiä kannattaako vanhoihin päätöksiin hirttäytyä.

– On haluttu mennä kuntauudistus edellä, mutta meidän on tajuttava, että nykyaikaista terveydenhuoltoa ei voida rakentaa pelkästään kuntien, vaikka suurempien kuntien, varaan, Puska sanoo.

THL:ssa uskotaan isoihin alueisiin ja hallituksen aikeita suurempaan reformiin.

– Suomessa näitä alueita ei voi olla enempää kuin 15 - 20. Ihmiset pelkäävät, että kun puhutaan isoista alueista, niin palvelut karkaavat. Tällä esitetyllä reformilla tähdätään siihen, että resurssit perusterveydenhuollon järjestämiseen olisivat niin riittäviä, että palvelut voidaan pitää lähellä ihmisiä.

Puska muistuttaa, että tutkimusten mukaan noin 90 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että terveydenhuollon palvelujärjestelmän pitäisi perustua pääsääntöisesti julkisiin palveluihin.

Katso Joonas Lepistön juttu (Seitsemän uutiset 18.2.2013)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot