Mainos
Mainos

Lääkärit epäröivät lähettää potilaita hiv-testeihin

Tänään vietetään maailman aids-päivää. Tänä vuonna Suomessa on todettu enemmän hiv-tartuntoja kuin koskaan aiemmin. Tauti todetaan tavallisesti vasta aids-vaiheessa, koska lääkärit epäröivät leimaamisen pelossa lähettää potilaita testeihin.

Viidennes Suomen hiv-tartunnoista todetaan vasta taudin kehityttyä aidsiksi.

Mediuutisten mukaan syynä ovat lääkäreiden ennakkoluulot. Lääkärit epäröivät suositella hiv-testejä, koska eivät halua leimata potilaitaan.

Lehden mukaan erikoissairaanhoitoon tulee jatkuvasti potilaita, jotka ovat kiertäneet diagnosoitavina monessa eri paikassa, koska hiv-infektiota ei ole osattu epäillä. Taudin toteamista hidastaa hivin leima riskiryhmien sairautena.

Suomessa on todettu tänä vuonna yli 170 hiv-tartuntaa, mikä on enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Tartunnoista lähes puolet saadaan heteroseksistä.

Aids-päivän teemana nuoret

Tänään vietetään maailman aids-päivää.

Tänä vuonna aids-päivänä korostetaan erityisesti nuorten vastuuta hiv-tartuntojen ehkäisemisessä.

Noin kolmannes kaikista Suomessa todetuista hiv-tartunnoista on alle 30-vuotiailla. SPR järjestää aids-päivänä tapahtumia useissa kaupungeissa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme