Mainos
Mainos

Lääkärit huolissaan lestadiolaisten ehkäisykiellosta

Ihmisoikeusliiton esiin nostama vanhoillislestadiolaisten ehkäisykielto puhuttaa lääkärikuntaa. Liitto tutkii, onko ehkäisyasia ongelmallinen ihmis- ja perusoikeuksien kannalta. Sen mukaan jokaisella on oikeus päättää omasta perhe-elämästään mukaan lukien lisääntyminen.

Vanhoillislestadiolaisia edustavan Suomen Rauhanyhdistyksen Keskusliiton mukaan varsinaista ehkäisykieltoa ei ole asetettu, vaan jokainen uskova äiti tekee ratkaisun itsenäisesti - sen pohjalta että Jumala on elämän antaja ja pois ottaja. Käytännössä tämä johtaa ehkäisystä kieltäytymiseen ja toistuviin raskauksiin, mikä ei aina lääkärikunnan mielestä ole terveydellisesti hyvä ratkaisu.

- Käytännössä on se tilanne, että ehkäisykielto on olemassa, sanoo Keski-Pohjanmaan keskussairaalan ylilääkäri Markku Mustonen.

Ainakin Keski-Pohjanmaan keskussairaalan synnytysosastolla Ihmisoikeusliiton selvitys ehkäisykiellosta on ollut viime päivien puheenaihe. Lääkärit ovat huolissaan terveydellisistä riskeistä, joita jatkuvat raskaudet ja liian monet keisarinleikkaukset aiheuttavat. Kun synnytykset eivät enää onnistu alateitse, joudutaan siirtymään keisarinleikkauksiin. Suosituksen mukaan kolmea leikkausta enempää ei pitäisi tehdä, mutta lääkärit joutuvat taipumaan äidin vakaumuksen vuoksi.

- Jos tehdään jo kuudes keisarinleikkaus, niin tällaisen tapauksen riski on jo 6,7 prosenttia, Mustonen toteaa. - Tällaisessa tapauksessa on hyvin tavallista, että syntyy verenvuoto joka on kolmesta viiteen litraan.

Lääkärikunnan mielestä ehkäisykielto on lieventynyt vime vuosina ja joissakin tapauksissa on jo hyväksytty lääkärin esittämä sterilisaatio. Vaarallisia tilanteita on nykyisin vähemmän kuin takavuosina.

Ihmisoikeusliitto haluaa nyt tutkia mahdolliset riskisynnytyksistä johtuneet kuolemantapaukset ja sen, rikkooko ehkäisykielto ihmisoikeuksia.

Ensimmäisenä aiheesta kertoi Kotimaa -lehti verkkosivuillaan muutama päivä sitten. Tuolloin Suomen Rauhanyhdistyksen pääsihteeri Aimo Hautamäki ei halunnut kommentoida asiaa. Hänen tiedossaan ei ollut kuolemantapauksia, jotka olisivat johtuneet jatkuvista raskauksista.

Ihmisoikeusliitto on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton yleinen ihmisoikeusjärjestö. Sen päätavoitteena on Suomen ihmisoikeustilanteen valvominen ja kehittäminen.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot