Mainos

Lääkärit hyväksyvät akupunktion, mutta eivät ginsengjuurta

Lääkärit suhtautuvat aikaisempaa myönteisemmin akupunktioon, kiropraktiikkaan, lymfahierontaan ja naprapatiaan. Sen sijaan ginsengjuurta ja henkiparannusta osa lääkäreistä pitää petoksena.

Tiedot ilmenevät Lääkäriliiton selvityksestä, josta Suomen Lääkärilehti uutisoi tänään.

Nyt kolmannen kerran tehdyn selvityksen mukaan joka kolmas lääkäri voi harkita akupunktion, kiropraktiikan, lymfahieronnan ja naprapatian käyttöä omassa työssään. Pieni osa lääkäreistä, 1-6 prosenttia vastaajista piti näitäkin hoitomuotoja "petoksena, joka pitäisi kieltää".

Vaikka lääkärien asenteet akupunktiota kohtaan ovat muuttuneet jatkuvasti myönteisemmiksi, akupunktiohoitoja antoi viime vuonna aikaisempaa harvempi lääkäri, vain 4 prosenttia lääkäreistä.

Kielteisimmin lääkärit suhtautuivat henkiparannukseen ja ginsengjuureen. Henkiparannusta piti petoksena kolme neljästä ja ginsengjuurta runsas kolmannes vastaajista. Näihin hoitoihin kielteisesti suhtautuvien lääkärien osuus oli lisääntynyt lähes 20 prosenttiyksiköllä vuoden 1995 vastaavasta tutkimuksesta.

Yleensäkin myönteisimmin suhtauduttiin hoitoihin, joiden vaikutustapa voidaan selittää tieteellisesti.

Miehet ja nuoret kriittisimpiä

Mieslääkärit suhtautuivat vaihtoehtohoitoihin edelleen naislääkäreitä kriittisemmin. Esimerkiksi naisista lähes puolet käyttäisi akupunktiota laajemminkin lääkärin työssä, miehistä vain alle neljännes.

Vuoden 1995 tutkimuksessa havaittiin, että iäkkäämmät lääkärit suhtautuvat nuoria kriittisemmin vaihtoehtohoitoihin. Uusimmassa, viime vuonna tehdyssä selvityksessä tilanne oli päinvastainen: 26-45 -vuotiaat suhtautuivat vaihtoehtohoitoihin vanhempia lääkäreitä hieman epäilevämmin.

Antioksidanttien kykyyn hoitaa tai ehkäistä verenkiertoelinten tauteja ja syöpää suhtauduttiin edelleen epäillen ja jopa kriittisemmin kuin vuonna 1995. Vain yksi prosentti vastanneista lääkäreistä katsoi niillä olevan vaikutusta näiden tautien hoidossa.

Tutkimus lähetettiin 990 lääkärille, joista kuitenkin vain 280 palautti lomakkeen. Lehden mukaan lääkärit eivät nykyään vastaa kyselytutkimuksiin kovin innokkaasti.

(MTV3)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot