Mainos

Lääkärit turhautuneet todistusten kirjoittamiseen

Yli puolet lääkäreistä pitää perusterveydenhuollon töitä huonosti organisoituina. Kolme neljästä lääkäristä kokee perusterveydenhuollon olevan kriisissä. Mediuutisten teettämään lukijatutkimukseen vastasi 388 lääketieteen ja lääkealan ammattilaista.

Kuopiossa Pyörön terveyskeskuksessa ollaan samaa mieltä.

- Tietysti paikkakuntakohtaisesti tilanne vaihtelee paljon. Totuus kuitenkin se, että terveyskeskus ei ole nykyään mikään suosikkityöpaikka. Työmäärä on niin suuri, kertoo lääkäri Pauliina Päykkönen.

Kuopiossa omalääkärijärjestelmä otettiin käyttöön jo vuosia sitten, mutta se ei vieläkään toimi kunnolla. Työpareina toimivista hoitajista on kova pula.

- Lääkäriliiton suosituksen mukaan lääkärin potilasmäärän pitäisi olla noin 1700. Meillä se on kaikilla 2000:n kieppeillä.

Terveyskeskuksessa työmäärää kasvattavat muut kuin lääketieteelliset tehtävät. Esimerkiksi Päykkönen nostaa koululaisille liikuntatunteja varten kirjoitettavat todistukset. Ennen vapautuksen liikuntatunnilta saattoi tarvittaessa saada äidin tai isän allekirjoittamalla lapulla.

Tuore esimerkki lääkäreitä kuormittavista, ei-lääketieteellisistä tehtävistä on todistuksen laatiminen käsiaseen hankkimista varten.

Hallintopuolella kritiikki otetaan nöyränä vastaan.

- Kyllä se on peiliinkatsomisen paikka. Toki valtaosassa terveyskeskuksista on lääkärijohtaja vastuussa toiminnasta. Tietysti jos resurssit ovat niukat tai olemattomat, hyväkään johtajuus ei pelasta, arvioi Kuopion kaupungin avohoidon johtaja Matti Pietikäinen.

Hänen mukaansa joillain alueilla tarvitaan ripeitä muutoksia, joilla työtä saadaan organisoitua toimivammaksi ja peruspalvelut turvatuksi.

- Pitäisi laatia selvä puitelaki, joka määrittelisi perusterveydenhuollon rajat ja resurssit.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot