Mainos
Mainos

Lääkekustannuksia halutaan karsia kovalla kädellä

Sosiaali- ja terveysministeriö aikoo karsia reseptilääkkeistä yhteiskunnalle koituvia kuluja kovalla kädellä.

Valmisteilla oleva lakimuutos muuttaisi lääkkeiden kela-korvausten perusteita alkuperäislääkkeitä selvästi halvempia kopiolääkkeitä suosivaksi.

Reseptilääkettä ostettaessa, apteekki tarjoaa asiakkaalleen mahdollisuutta valita edullisempi rinnakkaislääke.

Lääkevaihto säästää euroja asiakkaalta ja veronmaksajilta, mutta kaikista reseptilääkkeistä halvempaa rinnakkaislääkettä ei lääkevaihdon rajausten takia ole tarjolla.

Potilas siis saa sitä mitä lääkäri on määrännyt, yleensä kalliimpaa alkuperäislääkettä. Halpalääkkeiden etujärjestön mielestä kyseessä on turha ja kallis markkinasääntely.

- Suomessa on laillisesti lääkelaitoksen hyväksymiä lääkkeitä markkinoilla, mutta apteekki ei voi vaihtaa kalliimpia lääkkeitä edullisiin tai aivan yhtä hyviin rinnakkaisvalmisteisiin ja sitten yhteiskunta, kuluttajat ja potilaat eivät pääse säästämään, Rinnakkaislääketeollisuus ry:n toiminnanjohtaja Heikki Bothas harmittelee.

Sosiaali- ja terveysministeriössä asia on pantu merkille ja toimiin ryhdytty. Käsikassaraksi on otettu lääkkeiden kela-korvausuudistus, niin kutsuttu viitehintajärjestelmä, joka menee eduskunnan syyniin kesän korvalla.

- Viitehintajärjestelmässä on käytännössä kyse siitä että jos haluaa maksaa merkkilääkkeistä, niin joutuu sitten maksamaan sen erotuksen tämän niin sanotun merkkilääkkeen ja tämmöisen edullisen geneerisen valmisteen välillä, Bothas kertoo.

Käytännössä muutos johtaisi halpalääkkeiden suosimiseen ja aiheuttaisi paineita hintojen alentamiseen.

Tutkivan Lääketeollisuuden etujärjestö on takajaloillaan. Sen mielestä STM ei säästöinnossaan ota huomioon lääkkeiden tekijänoikeuksia.

- Meidän ongelmamme lääkemarkkinoilla on se, että patenttisuojatuille valmisteille voi patentin voimassaoloaikana jo tulla halpa kopiolääke, geneerinen kilpailija markkinoille, Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes väittää.

Useimmissa käytetyissä lääkkeissä patentti koskee valmistusmenetelmää. Patenttiin vedottiin viimeksi perjantaina, jolloin lääkkeiden hintalautakunta päätti jatkaa käytetyn psyykelääkkeen kela-korvattavuutta vain lyhyen aikaa.

Ministeriön mielestä patentoitu valmistustapa ei kuitenkaan ole peruste, jonka takia lääkkeitä pitäisi veroeuroista korvata kalleimman mukaan.

Lääketeollisuus kihisee kiukusta.

- Lääkkeen pitäisi saada pitää hintansa ja korvattavuutensa oman patenttiaikansa loppuun saakka, Siimes vaatii.

Tutkivalla lääketeollisuudella onkin kevään mittaan kova työ saada päättäjät pitämään paljon käytettyjen lääkkeiden korvaustaso entisellään.

Perusteluna on lääkkeiden kehitystyö - halpojen kopiolääkkeiden valmistajat kun eivät uusia rohtoja kehitä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme