Mainos

Lääkelaitoksen toimintakyvystä vaaditaan pikaselvitystä

Kuohunta Lääkelaitoksen ympärillä jatkuu. Sosiaali-ja terveysministeriö vaatii nyt Lääkelaitokselta selvitystä lääkevalvonnan turvaamisesta useiden irtisanoutumisten vuoksi. Lääkelaitoksen henkilökunta ihmettelee pyyntöä, koska ministeriölle on toimitettu jo syksyllä tietoa riskeistä, joita Lääkelaitoksen siirto Helsingistä Kuopioon voi aiheuttaa.

- Nyt on tietysti niin että valvovan viranomaisen on vaikea itse päättää, mitä lakisääteisiä tehtäviä se jättää tekemättä. Se on meillä normaalisti poliittisen päätöksenteon asia, toteaa Lääkelaitoksen osastopäällikkö Erkki Palva.

Lääkelaitoksen johtajan virkaa toimittava Palva sai selvityspyynnön sosiaali- ja terveysministeriöltä tänään aamulla, ja selvitys pitää toimittaa ministeriöön maanantain aikana. Käytännössä selvitys joudutaan tekemään ylityönä viikonlopun aikana.

Ministeriö haluaa selvityksen siitä, mitkä ovat lääketurvallisuuden ja lääkevalvonnan kannalta laitoksen ensisijaisia tehtäviä. Tähän mennessä muuttouhan alla olevan lääkelaitoksen 200 työntekijästä on irtisanoutunut 20.

- On kiirehditty tätä selvitystä, kun ollaan tilanteessa, jossa joitakin henkilöitä on sieltä irtisanoutunut. Haluamme nähdä, että tämä otetaan riittävästi huomioon Lääkelaitoksen toiminnassa, ja katsomme, että tarpeelliset toiminnot tulevat asianmukaisesti hoidetuiksi, toteaa puolestaan hallitusneuvos Pekka Järvinen sosiaali-ja terveysministeriöstä.

Erkki Palva sanoo, että Lääkelaitoksessa eletään riskirajoilla mutta tähän mennessä tehtävistä on kyetty selviämään.

- Selvityspyynnössä kiinnitetään huomiota riskeihin, jotka voivat seurata, jos väkeä irtisanoutuu, tai muuten toiminnot vaikeutuvat. Nämä asiat on saatettu ministeriön tietoon jo syksyllä, mutta asia on noussut nyt taas keskusteluun, sanoo Palva.

Tiistaina Lääkelaitoksen ylijohtaja Hannes Wahlroos ilmoitti eroavansa tehtävistään. Ministeri Liisa Hyssälän (kesk.) päätöstä laitoksen alueellistamisesta Kuopioon odotetaan ensi viikolla.

Myöskään hallituspuolueiden kansanedustajat eivät ole yksimielisiä asiasta. Sen sijaa pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ja valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) ovat tukeneet Lääkelaitoksen siirtoa Kuopioon.

Lääketeollisuuden toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes taas pelkää Väli-Suomen median tämänpäiväisessä haastattelussa, että Lääkelaitoksen siirto Kuopioon aiheuttaa katkoksia lääkkeiden saantiin.

(MTV3)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot