Mainos
Mainos

Lääkelaitos varoittaa postimyyntirohdoista

Lääkelaitos varoittaa postimyyntirohdoistaUlkomailta tuodut tai postimyynnin kautta hankitut luonnonlääkkeet saattavat sisältää jopa myrkyllisiä rohdoskasveja, synteettisiä lääkeaineita tai raskasmetalleja. Luonnonlääkkeiden laadunvalvonta on hankalaa, koska valmistajan ei tarvitse toimittaa viranomaisille selvityksiä sen enempää tuotteen koostumuksesta kuin turvallisuudestakaan, totesi ylilääkäri Anna-Liisa Enkovaara Lääkelaitokselta.

Suomessa laillisesti luontaistuotekaupoissa myytävien luonnonlääkkeiden lyhytaikainen käyttö on Enkovaaran mukaan yleensä turvallista, jos pakkausten ohjeita noudatetaan. Suurina annoksina tai yhdessä tavanomaisten lääkkeiden kanssa nekin saattavat kuitenkin aiheuttaa yllättäviä ja vakaviakin haittoja. Riskejä liittyy etenkin Euroopan ulkopuolelta tuotuihin luonnonlääkkeisiin.

Yhä useammin viranomaiset törmäävät tuotteisiin, joiden koostumus poikkeaa pakkaustiedoista. Maailmalla liikkuu myös tuotteita, joihin on tehon parantamiseksi lisätty "oikeita" lääkkeitä.

Enkovaaran mielestä luonnonlääkkeidenkin haitat ja hyödyt olisi arvioitava. Koska niiden teho parhaimmillaankin on vähäinen, ei niillä saisi juuri olla haittojakaan. Enkovaara puhui Helsingin Lääkäripäivillä tänään.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme