Mainos
Mainos

Lääkeopioidit syynä suureen osaan myrkytyskuolemista

Reseptillä saatavat vahvat opioidikipulääkkeet aiheuttavat suuren osan kuolemaan johtavista myrkytyksistä Suomessa.

Lääkeopioidien osuus lääke- ja huumemyrkytyskuolemien syistä on kasvanut viime vuosina yli kolmannekseen.

Oikeuskemian professori Ilkka Ojanperä kertoi tänään Lääkäripäivillä, että toissa vuonna eniten näitä kuolemia aiheutti opioidiriippuvaisten korvaushoidossa käytettävä buprenorfiini. Tällaisia myrkytyskuolemia sattui 55, kun yhteensä vuonna 2012 Suomessa todettiin noin 500 lääke- ja myrkytyskuolemaa.

Vielä 14 vuotta sitten opioidit olivat syynä vain kymmenesosaan lääke- ja huumemyrkytyskuolemista. Tuolloin yleisin tappava aine oli heroiini, jonka saatavuus kuitenkin väheni Afganistanin sodan vuoksi.

Heroiinin korvasivat suomalaisessa katukaupassa lääkeopioidit. Sama suuntaus on ollut nähtävissä muuallakin, mutta ei yhtä vahvana kuin Suomessa.   

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot