Mainos

Lääkevaihtolaki kuumentaa tunteita

Huhtikuun alussa voimaan tuleva lääkevaihtolaki tuo lääkemarkkinoille runsaasti uusia toimijoita lähinnä Etelä-ja Keski-Euroopasta. Rinnakkaislääkkeiden myyntilupahakemukset ovat kolminkertaistuneet viimeisen puolen vuoden aikana.

Huhtikuun alussa voimaan tuleva lääkevaihtolaki kuumentaa jo nyt tunteita lääkemarkkinoilla.

Lääkelaitoksen mukaan Suomen lääkemarkkinoille pyrkii runsaasti uusia toimijoita lähinnä Etelä-ja Keski-Euroopasta.

Rinnakkaislääkkeiden myyntilupahakemukset ovat kolminkertaistuneet viimeisen puolen vuoden aikana.

Huhtikuun alusta alkaen apteekit vaihtavat lääkärin määräämän lääkkeen halvempaan asiakkaan niin halutessa. Samaa vaikuttavaa ainetta sisältävä rinnakkaisvalmiste saattaa olla jopa 40 % alkuperäistuotetta edullisempaa. Lääkelaitos on jo myöntänyt myyntiluvan liki 1500 uudelle vaihtokelpoiselle valmisteelle.

- Huomattava osa näistä kuuluu merkittävien, pitkäaikaisten sairauksien hoitoon tarkoitettuihin lääkkeisiin mm. sydän- ja verenkiertoelinten sairauksien lääkkeisiin, erityisesti verenpainetta alentavien sairauksien lääkkeisiin, seerumin rasvoja eli kolesterolia alentavia lääkkeitä ja psyykelääkkeistä erityisesti masennuslääkkeitä on tässä vaihtokelposten luettelossa, osastopäällikkö Olavi Tokola Lääkelaitokselta kertoo.

Lääkevaihtoa koskeva laki on noteerattu myös Suomen rajojen ulkopuolella. Lääkelaitoksen mukaan Suomen lääkemarkkinoille pyrkii runsaasti rinnakkaislääkkeiden valmistajia lähinnä Etelä-ja Keski-Euroopasta. - Tulossa on suuria eurooppalaisia geneerisiä lääkeyrityksiä, mutta myös uusia, pienempiä toimijoita, joista osa tulee hyvin monella tavaramerkillä, että samalle lääkeaineelle sama hakija hakee eri tavaramerkeillä myyntilupia, Tokola kertoo.

Apteekeissa huhtikuussa käynnistyvää vaihtorumbaa odotetaan pelonsekaisin tuntein. Ongelmia uskotaan aiheutuvan vaihtoehtoisten valmisteiden varastoinnista sekä asiakaspalvelusta. Farmaseutteja tarvittaisiin lisää, mutta työvoimapula vaivaa alaa jo ennestään. Odotettavissa on ruuhkia ja jonoja.

- Jonkun vanhemman ihmisen reseptimäärä voi olla viisi kuusi reseptiä tai kymmenenkin reseptiä. Sieltä jos ruvetaan jokaista tutkimaan, että mihinkä minä tämän vaihdan ja vaihdanko minä tämän ja paljonko minä säästän, jos minä tämän vaihdan tai jos minä tuon vaihdan tai jos minä en tuota vaihda, että minkä minä vaihdan, niin Ilman muutahan sellainen tulee aiheuttamaan työtä, kun se aina lasketaan ja mietitään ja kerrotaan asiakkaalle, että kuinka monta senttiä tästä tuli säästöä tässä tapauksessa, apteekkari Seija Kivimäki Keskustorin Apteekkista kertoo.

Lääkevaihdolla tavoitellaan 15 miljoonan euron säästöä jatkuvasti kasvaneisiin lääkekustannuksiin.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 03.01.2003)

.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot